dinsdag 20 april 2010

Vulkaaneruptie resulteert in voedseltekort Spitsbergen

LONGYEARBYEN - Dat er in deze tijd in Noord-Europa voedseltekort zou zijn, lijkt wel op een late 1 aprilgrap. Maar de eilandengroep Spitsbergen heeft na de vulkaanuitbarsting op IJsland nu een gebrek aan allerlei levensmiddelen.

De enige supermarkt van Spitsbergen, in de hoofdplaats Longyearbyen, is tijdens de wintermaanden volledig aangewezen op bevoorrading via de lucht. En aangezien de winter nog immer voortduurt op deze ver in de Noordelijke IJszee gelegen archipel kunnen schepen de dichtgevroren haven hier nog niet bereiken. Maar de aswolken boven het noorden van Europa heeft ook het luchtverkeer tussen Noorwegen en Spitsbergen grotendeels stilgelegd. Het enkele toestel dat het vliegveld van Longyearbyen nu aandoet, heeft niet genoeg capaciteit om zowel passagiers als levensmiddelen mee te nemen. Melk, eieren en vis ontbreken momenteel in de schappen van de supermarkt. Op het Noorse vasteland, in Tromsø, werken de bevoorraders zich een slag in de rondte teneinde zoveel mogelijk producten richting Spitsbergen te krijgen. In Longyearbyen worden volgende week trouwens de eerste schepen van het jaar met etenswaren verwacht. Daarna legt om de week een vaartuig aan in de hoofdplaats van de eilandengroep. Tot die tijd moeten de bewoners zich nog even behelpen met melkpoeder en ingeblikte vis.

1 opmerking:

  1. Wanneer deze mensen zich voorzekerd hadden was het geen nieuws geweest. Simpelweg door tevoren langdurig houdbare noodrantsoenen in te slaan... Zoals we veel meer situaties kunnen voorzekeren.

    BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden