dinsdag 20 april 2010

Aswolk boven Zuid-Scandinavië

GOTENBURG - Terwijl het luchtvaartverkeer in West- en Centraal-Europa langzaam maar zeker weer op gang begint te komen, is de nieuwe aswolk uit IJsland boven het zuiden van Noorwegen en Zweden gearriveerd.

Nadat Noord-Europese vliegmaatschappijen de afgelopen dagen voorzichtig aanvingen met het uitvoeren van hun lijnvluchten, moest vandaag weer een scala aan luchthavens op slot. Vandaag kwam de vulkanische wolk uit Eyjafjallajökull aan boven het zuidelijke deel van Zweden. Direct gingen onder de lijn Strömstad-Stockholm alle vliegvelden dicht. Alleen in het noorden van Scandinavië en op grote hoogten in het zuiden blijft luchtvaartverkeer mogelijk. Ook de Deense luchthaven Kastrup, de grootste van Noord-Europa, houdt vannacht de start- en landingsbanen gewoon open. Hetzelfde geldt voor Gardermoen, de luchthaven van Oslo, ondanks dat de wolk vanavond boven de hoofdstad lag. Wel heeft de IJslandse vulkaan vannacht weer meer rook en as uitgestoten waardoor de Noord-Europese luchtvaartautoriteiten nog nauwer een oogje in het zeil houden.

Noodlandingen
Ofschoon de controles van het door de vulkanische stof geteisterde luchtruim streng blijven, lijkt toch een aantal vliegtuigen van slag te zijn. Binnen een tijdsbestek van 24 uur had de Noorse firma Widerøe te maken met liefst drie noodlandingen. Maandagochtend moest een toestel, een Dash 8, op weg van Sandnessjøen naar Bodø op één motor landen nadat de piloten een indicatie hadden gekregen over problemen met de oliedruk in een van de twee motoren. Deze motor werd vervolgens uitgeschakeld en het vliegtuig met zeventien passagiers aan boord landde zonder moeilijkheden. Vannacht kreeg dezelfde machine opnieuw problemen met de oliedruk. Dit keer was dat tussen Narvik en Andenes. Wederom maakte het toestel met tien inzittenden een voorzorgslanding in Bodø. Vanmiddag kreeg een ander Widerøe-vliegtuig panne. Dit toestel vloog tussen Trondheim en Bodø toen de piloten een storing in het remsysteem ontdekten. Ongeveer halverwege, in Brønnøysund, werd het vliegtuig veilig aan de grond gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden