maandag 19 april 2010

Al Qaida-terrorist achter doodvonnis Vilks gesneuveld

BAGDAD/HELSINGBORG - Abu Abdullah al-Rashid al-Baghdadi, de lokale leider van de Iraakse tak van Al Qaida is tijdens een vuurgevecht omgekomen. Hij was onder meer bekend door de uitvaardiging van het doodvonnis tegen de Zweedse kunstenaar Lars Vilks in 2007.

Al Baghdadi was de aanvoerder van de Islamitische Staat Irak, zoals de Iraakse Al Qaida-tak ook wel heet. Hij sneuvelde afgelopen weekeinde tijdens een actie door Iraakse soldaten in de plaats Thar-Thar, 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Bij het gevecht vond ook Abu Hamza al-Muhajir, de hoogste leider van Al Qaida in Irak de dood. "De aanval werd door soldaten uitgevoerd die een huis omsingelden en projectielen gebruikten. Ook Amerikaanse militairen waren erbij betrokken", vertelde premier Nouri Maliki op de Iraakse televisie over de actie tegen de woning waar Al-Baghdadi en en Al-Muhajir zich schuil hielden.

150.000 dollar
Het was deze Al-Baghdadi die in september 2007 een bedrag van 150.000 dollar op het hoofd van Lars Vilks zette. De Zweedse kunstenaar maakte zich in de islamitische wereld gehaat door in enkele karikaturen Mohammed als rotondehond af te beelden. Voor de moord op Ulf Johansson werd 50.000 dollar uitgeloofd. Johansson, hoofdredacteur van Nerikes Allehanda, drukte in zijn krant de tekeningen af. Ondanks de dood van Al-Baghdadi ziet Vilks geen reden om opgelucht te zijn. "Ik ben een bekende geworden die door wie dan ook kan worden neergeschoten. Wanneer er een wegvalt, wordt zijn plaats door tien anderen ingenomen." Overigens wordt de berichtgeving over de dood van Al-Baghdadi door de Islamitische Staat Irak tegengesproken. Volgens de groep verkeert haar leider in goede gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden