woensdag 28 april 2010

Mooiste park van Europa in Zweedse Skåne

HELSINGBORG - Sofiero Gård is dit jaar het mooiste park van Europa. De Zweedse reuzentuin ligt even buiten Helsingborg in de zuidelijkste provincie Skåne.

De juryleden waren onder de indruk van de Engels-romantische stijl van de tuinen, het slot van Sofiero en van het uitzicht over de Scandinavische binnenzee Öresund (De Sont). De wedstrijd – voor het derde jaar op rij – is een initiatief van Briggs & Stratton, een van 's werelds belangrijkste fabrikanten van luchtgekoelde motoren voor tuinmachines. Parken in Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Duitsland moesten Sofiero Gård voor laten gaan.

Gustaaf VI
Europa's mooiste park 2010 is een groot compliment voor de vorige monarch van Zweden, koning Gustaaf VI Adolf (1882-1973). Sofiero Gård was een huwelijksgeschenk van zijn vader. Dankzij hem wordt Sofiero ook wel het rododendronpark genoemd, want de koning plantte er in de tuinen rond het slot meer dan 5.000 van 400 verschillende soorten. Toen de vorst in 1973 in Helsingborg overleed, werd Sofiero Gård volgens zijn wens aan de stad geschonken. De achtste stad van Zweden (ruim 90.000 inwoners) werkte daarna hard om het park als een levendige inspiratiebron en als cultureel erfgoed te behouden. De titel Europa's mooiste park van 2010 is een bevestiging van het succes.

Deense stad
Helsingborg is bij Nederlanders en Belgen vooral bekend van het autoveer met zusterstad Helsingør in Denemarken, als deel van de zogenoemde Vogelvluchtroute van Scandlines, één van de belangrijkste verbindingen in Scandinavië. Vanaf de aanlegsteiger van de boot is het nog geen vijf kilometer naar Sofiero Gård, pal ten noorden van Helsingborg. De van origine Deense stad is ook erg in trek bij liefhebbers van geschiedenis en heeft een lang verleden als handelsplaats binnen het middeleeuwse Hanzeverbond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden