woensdag 28 april 2010

Rusland en Noorwegen akkoord over grens Barentszzee

OSLO - Met de handtekeningen van de Russische president Dmitri Medvedev en de Noorse premier Jens Stoltenberg is een einde gekomen aan het slepende conflict over de grens tussen de twee landen in de Barentszzee.

Rusland en Noorwegen lagen 40 jaar lang met elkaar in de clinch over het ijskoude water ten noorden van het Europees continent. De Barentszzee - vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (1550-1597) - herbergt een enorme rijkdom aan olie- en gasvoorraden. Naar schatting 90 miljard vaten olie en meer dan een derde van de gasvoorraad in de wereld zitten hier in zeebodem. Beide landen stonden al die tijd te trappelen om de brandstoffen naar boven te halen. Echter, ze konden het maar niet eens worden over de exacte grens in de zee tussen de buren. Met de gloednieuwe afspraken krijgen Rusland en Noorwegen ieder de helft van een gebied met een totale grootte van ongeveer 175.000 vierkante kilometer.

Natuurbescherming
Zoals verwacht is de Noorse natuurbescherming niet blij met de overeenkomst. "Ik vrees natuurlijk dat dit zal resulteren in een toename van het broeikaseffect", reageert Lars Haltbrekken, leider van deze organisatie, sceptisch. Hij staat naar eigen zeggen klaar om te strijden tegen de toestemming aan oliemaatschappijen om in het betreffende gebied naar olie en gas te boren. "Dit is een paradox zonder einde. Stoltenberg bezoekt de belangrijkste klimaattoppen in de wereld om de Noorse olie- en gasexploitatie veilig te stellen. Ook dit akkoord met Rusland gaat alleen maar daarover."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden