donderdag 29 april 2010

Vliegverkeer van en naar IJsland genormaliseerd

REYKJAVIK - Vliegen naar en van IJsland kan weer. Sinds vanochtend zijn alle luchthavens in het land open voor zowel binnenlandse als internationale vluchten.

Nog altijd 'rookt' de vulkaan bij de gletsjer Eyjafjallajökull er lustig op los. Indicaties dat de activiteiten beginnen af te nemen zijn er niet, maar de aswolken die nu in de atmosfeer terechtkomen, lijken geen gevaar voor het luchtvaartverkeer te vormen. "Zowel de weerberichten als studies naar de verspreiding van as uit de vulkaan geven ons een reden om optimistisch te zijn", zegt Gudjón Arngrímsson, woordvoerder bij luchtvaartmaatschappij Icelandair. "Volgens hetgeen waar we aan hebben gewerkt, ziet het ernaaruit dat het vluchtschema in ieder geval morgen overdag tot in het weekend onveranderd blijft." Ook de collega's van Iceland Express zijn positief gestemd. "Het ziet er goed uit. We moeten aan de slag met de vertragingen die we hebben opgelopen. Momenteel hebben we er nog heel wat, maar morgen zal alles weer volgens schema verlopen. Ik hoop dat het voor nu achter de rug is en dat hiermee een einde komt aan een moeilijke periode."

Asconcentraties
Onderzoeken tonen aan dat de hoeveelheid stof uit de vulkaankrater niet alleen is verminderd, maar dat tevens het gebied waar gevaarlijke asconcentraties voorkomen een stuk kleiner is dan voorgaande dagen. De huidige aswolk zou eventueel nog invloed kunnen hebben op de vluchten van en naar Vestmannaeyjar (Westman-eilanden) voor de zuidkust van IJsland. Maar verder hoeven vliegmaatschappijen hun dienstregelingen niet aan te passen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden