maandag 19 april 2010

Nieuwe stofwolk op weg naar Noorwegen

REYKJAVIK/OSLO - Op het moment dat diverse Scandinavische landen voorzichtig vliegtuigen de lucht insturen, is een nieuwe aswolk vanuit IJsland op weg naar Noorwegen.

Wederom heeft de IJslandse vulkaan Eyjafjallökull een nieuwe wolk as en stof - en zelfs groter dan de eerdere wolk - de atmosfeer ingeblazen. Door een aanhoudende noordwestenwind drijft de rookmassa nu richting het Noorse vasteland. Grote delen van het luchtruim boven Noorwegen was voor het vliegverkeer geopend, maar kunnen door de vooruitzichten vanmiddag alweer worden gesloten. De prognose is dat de nieuwe wolk allereerst het zuiden van Noorwegen bereikt en zich vanaf woensdag over de rest van Scandinavië verspreidt. Ook in Zweden hadden meerdere luchtvaartmaatschappijen hun toestellen weer de lucht ingestuurd. In ieder geval kon er ten noorden van de hoofdstad Stockholm alweer worden gevlogen. Maar eveneens hier ziet het ernaaruit dat veel luchthavens vanwege de nadere aswolk de gates andermaal moeten sluiten.

Optimistischer
De Finnen lijken iets optimistischer. Volgens voorspellingen gaat de luchthaven van Helsinki vanavond weer open voor luchtreizigers. Weerberichten spreken over het verdwijnen van de stofwolk in de richting van Estland. De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair overweegt momenteel om boven de aswolk, op een hoogte van tien tot twaalf kilometer, te gaan vliegen. Het bedrijf heeft tevens besloten om gestrande reizigers een handje te helpen. Passagiers zullen per boot en bus via de Estische hoofdstad Tallinn naar Berlijn worden gebracht. Vanaf Berlijn moeten reizigers dan weer hun eigen weg vervolgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden