maandag 8 februari 2010

Qatsmokkel financiert islamitisch terrorisme

KOPENHAGEN - De omvattende smokkel van het verdovende middel qat levert een fikse pecuniaire bijdrage aan de werkzaamheden van islamitische terreurgroepen.

In Europa is Scandinavië het steunpunt voor de sluikhandel in qat. Volgens de Deense politie wordt dagelijks een ton aan qatplanten, met een straatwaarde van bijna 27.000 euro, via de Duitse grens naar Denemarken gesmokkeld. Met de opbrengst worden vooral Afrikaanse terroristen betaald. Onder meer de dader van de mislukte aanslag in januari op cartoonist Kurt Westergaard kreeg volgens het Deense dagblad Berlingske Tidende geld uit de qatsmokkel. De laatste jaren valt er een markante toename in de beslagname van qat te noteren. In 2008 onderschepte de politie in totaal acht ton van deze drugs die populair zijn onder met name Somalische mannen.

Nederland
De grote hoeveelheden qat worden vanuit Nederland, waar het legaal is, verder clandestien naar Denemarken en Zweden uitgevoerd. Toch is het moeilijk om opbrengsten uit de qatverkoop op te sporen. Het geld wordt via zogeheten hawala-banken naar terroristische organisaties zoals het Somalische Al-Shabaab overgeschreven. Hawala is een onofficieel banksysteem, vooral actief in moslimlanden, waarbij overgeboekt geld direct door de ontvanger kan worden opgehaald zonder dat daarbij een bankrekening aan te pas komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden