dinsdag 9 februari 2010

Opnieuw kostenbesparing luchtvaartmaatschappij SAS

STOCKHOLM - Andermaal zet SAS het mes in haar uitgavebudget. De luchtvaartmaatschappij leed in het laatste kwartaal van 2009 een verlies van ruim 150 miljoen euro.

Het Noord-Europese bedrijf gaat sowieso een kostenbesparing van bijna 200 miljoen euro doorvoeren. Bovendien krijgen de aandeelhouders het vriendelijke verzoek voorgeschoteld om een slordige 494 miljoen euro bij te dragen. Met de vakbonden wordt voorts onderhandeld om de uitgaven met nog eens 50 miljoen euro omlaag te krijgen. Zeker al is dat er bij SAS 700 banen gaan verdwijnen. Ondanks de verliezen staat de Zweedse regering alweer klaar om de noodlijdende maatschappij geld toe te schuiven. Een maatregel die logischerwijze niet bijster populair is bij onder meer de Zweedse milieupartij, Miljöpartiet. De groenen zijn van mening dat de centen veel beter besteed kunnen worden aan de uitbreiding van het spoorwegnet. Ze moedigen de regering in Stockholm dan ook aan om SAS te verkopen.

Scherpe kritiek
Norwegian, een naaste concurrent van SAS, richt eveneens scherpe kritiek aan het adres van de Zweedse staat voor de financiële steun. Een stap die het kabinet aanvankelijk helemaal niet wilde nemen. "De behoefte van SAS aan meer kapitaal baseert zich onder meer op het feit dat ze het laatste jaar een agressieve prijsverlaging invoerde", reageert Norwegian-directeur Bjorn Kjos. Maud Olofsson, de Zweedse minister van Economische Zaken, houdt echter voet bij stuk: "Deze investeringen doen wij op puur zakelijke gronden. Dat is een vereiste om van SAS een sterk concurrerende luchtvaartmaatschappij te maken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden