dinsdag 9 februari 2010

Walrus aangespoeld op Deense westkust

NØRRE FJAND - Denemarken heeft bezoek gekregen van een, in deze contreien, uiterst zeldzame gast. Op een strand aan de westkust spoelde eerder deze week een circa 400 kilo zware walrus aan.

Dat de natuur de laatste tijd aardig in de war is, daar hoeven we niet expliciet op in te gaan. Maar een walrus op het strand van Jutland is wel een heel buitenissig verschijnsel. Het dier komt normaal gesproken alleen voor in de Noordelijkse IJszee, zoals bij Spitsbergen, Groenland en Siberië. Geen wonder dat wandelaars langs het Nissum Fjord dan ook raar opkeken toen ze de twee meter lange walrus zagen liggen. Daarmee is deze waarschijnlijk nog een jong exemplaar. Volwassen 'slagtandreuzen' kunnen een lengte van drie meter en een gewicht van een ton bereiken.

Verwondingen
Het dier heeft verwondingen aan kop en romp, maar de Deense natuurbescherming en biologen willen hem voorlopig laten bijkomen om af te wachten of hij straks weer op eigen kracht het zeegat vindt. "We hebben besloten de walrus te laten liggen om te zien of hij terugkeert en dus is de omgeving afgezet", vertelt biologe Ragnhild Skov. "Daarom vragen wij bezoekers met klem om zich uit de buurt van de omheining te houden en de walrus met rust te laten, zodat hij niet nog meer gestresst raakt." Slechts twee keer eerder in de moderne Deense geschiedenis spoelde een walrus aan, te weten in 1982 en 1999.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden