zondag 3 januari 2010

Aanpassing Finse wapenwet na bloedbad Espoo

HELSINKI - Het Finse Ministerie van Binnenlandse Zaken wil een verscherping van de wapenwet. Dit na de bloedige schietpartij in de stad Espoo waarbij op oudejaarsdag zes doden vielen.

De dader, die na de moorden de hand aan zichzelf sloeg, bleek een bezoekverbod te hebben. Zo was het voor hem verboden om zich in de buurt van zijn ex-vriendin en haar werk te vertonen. De vrouw en vier van haar collega's kwamen om het leven. Justitieminister Tuija Brax ziet daarom bovendien graag dat personen met een dergelijk verbod onder elektronisch toezicht kunnen worden geplaatst.

Een voorstel om de bestaande wapenwet aan te scherpen, was al in de maak na de schoolmoorden in Jokela van november 2007 en in Kauhajoki, september 2008. Bij deze schietpartijen vielen respectievelijk negen en elf doden, zowel leerlingen als leraren, te betreuren.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken komt dit voorjaar met de nieuwe wetsaanpassingen. Daarmee wordt een wapenbezitter verplicht zijn eigendom te motiveren. In Finland is het bestaan van 1,6 miljoen wapens bekend. Op een bevolking van 5,3 miljoen betekent dat ruim 30 procent van de Finnen een wapen in bezit heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden