donderdag 7 januari 2010

Noorwegen noteert record elektriciteitsverbruik

OSLO - Wederom zijn vanacht kouderecords in Noord-Europa aan diggelen gegaan. Met name in de binnenlanden van Noorwegen en Zweden vriest het dat het kraakt. De Noorse energieproducenten melden het hoogste elektriciteitsverbruik allertijden.

Gisteren schreef deze webkrant al over de ijzige toestanden in het noordelijkste deel van ons continent. Zo zonk het kwik in het midden van Noorwegen naar -41 graden Celsius. Niet zo verwonderlijk dat de energieleveranciers nu een nieuw record aan elektriciteitsverbruik melden. Gisterochtend tussen 9 en 10 uur piekte de stroommeter volgens overheidsbedrijf Statnett 24 miljoen kilowattuur, het hoogste verbruik ooit. Ook de gasdivisie van Statoil brengt het nieuws over een forse groei in afname van aardgas. Vooral de verkoop aan Groot-Brittannië is enorm gestegen. De prijs voor een kubieke meter gas is op de Britse markt al 50 procent hoger vergeleken met die van begin december.

Gekraakt
Eveneens in Zweden werden records letterlijk gekraakt. Zo brak de temperatuur op het vliegveld van Hemavan in de Lapse bergen een nieuw record voor deze winter, te weten -38,8 graden. Afgelopen nacht daalde het kwik daar nog verder: -40,8 graden. Verwacht wordt dat de kou nog enkele dagen aanhoudt. ,,Komende nacht wordt het helder weer in Norrland, Dalarna en het noorden van Värmland. Lokaal kan de temperatuur dalen tot -40", verklaart meteorologe Jannike Geitskaret. ,,Sinds de jaren 80 is het niet meer zo koud geweest. De oorzaak hiervan is de Siberische wind die vrij spel heeft over Noord-Scandinavië."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden