woensdag 6 januari 2010

Noord-Europa zucht onder streng winterweerGOTENBURG - Koning Winter regeert met ijzeren hand in Scandinavië. Afgelopen nacht verdween de Noord-Europese regio onder een witte deken van sneeuw en vielen er in diverse plaatsen kouderecords te noteren.

Denemarken kreeg een reusachtige hoeveelheid sneeuw te verwerken. Op sommige plekken in Noord- en West-Jutland werden sneeuwhoogten van wel 40 tot 50 centimeter gemeten. Vele scholen en kinderdagverblijven zijn hier voor de rest van de dag gesloten. De hulpdiensten hebben hun handen vol. Gedurende de afgelopen 24 uur deden maar liefst 3400 automobilisten een beroep op hen. De politie van Nordjylland ontraadt iedereen om in Aalborg, Brønderslev, Hjørring, Frederikshaven, Vesthimmerland en Jammerbugt de weg op te gaan. Slechts hoofdwegen zijn nog begaanbaar.

Noorwegen
Ook de Noorse nooddiensten NAF, Viking en Falck zijn bezig aan een uiterst drukke periode. In een tijdsbestek van twee weken ontvingen ze maar liefst 40.000 aanvragen om hulp van vooral in de koude gestrande automobilisten en dat zijn er dubbel zoveel vergeleken met een jaar geleden. Er wordt de Noren warm aanbevolen om gewoon binnen te blijven. Zeker de inwoners van Røros zullen dat advies van harte nemen. In de mijnstad ten zuidoosten van Trondheim werd het de vanacht -41 graden Celsius, de laagste temperatuur sinds 23 jaar.

Zweden
Net al bij de Noorse buren sneuvelden in Zweden in de voorbije uren decennia oude kouderecords. De laagste temperatuur van het land werd gemeten in Hemavan waar het kwik daalde tot -38,8 graden. Örebro beleefde met -28,3 graden de koudste nacht sinds 1987. Havenstad Gävle dook daar nog onder en had met -29,3 graden de meest frisse nacht sinds de winter van 1942. De westkust heeft te kampen met zware sneeuwval en gladheid. Urenlang was snelweg E6 vanaf Halland in zuidelijke richting voor alle verkeer afgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden