dinsdag 5 januari 2010

Veto president IJsland leidt richting politieke crisis

REYKJAVIK - IJslands president Olafur Ragnar Grimsson heeft vandaag definitief zijn veto uitgesproken over de zogeheten Icesave-regeling. Daarmee raakt de politiek van de eilandnatie in een regelrechte crisis.

In Noord-Europa wordt al gefluisterd van nieuwe verkiezingen op IJsland. En president Grimsson is het zwarte schaap. Het staatshoofd sprak een uiterst sporadisch gebruikt veto uit over de recentelijk overeengekomen compensatieregeling tussen IJsland enerzijds en Nederland en Groot-Brittannië aan de andere kant. Vele Engelse en Nederlandse spaarders hadden hun geld weggezet bij de onlinebank Icesave. Bij elkaar ging het om circa 3,8 miljard euro. Maar de centen verdwenen als sneeuw voor de zon tijdens de economische recessie.

Financiële soap
Vlak voor Oud en Nieuw keurde het Althing, het parlement van IJsland, echter een terugbetalingsovereenkomst goed, waarmee aan de financiële soap een einde leek te komen. Maar met het veto van Grimsson ligt de weg naar een referendum ineens open. Nu is het woord aan de bevolking om te bepalen wat er gaat gebeuren met de schulden die de IJslandse bankwereld heeft achtergelaten. Een kwart van de stemgerechtigden heeft via een petitie al aangegeven niet akkoord te gaan met de regeling. IJsland loopt nu het risico dat het lidmaatschap van de Europese Unie op losse schroeven komt te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden