vrijdag 15 januari 2010

Graven Zweedse koningen worden geopend

STOCKHOLM - Leden vroegere Zweedse koningen aan dezelfde ziekte? Nog even en we weten het, want binnenkort wordt het graf van de 13de eeuwse koning Magnus Ladulås voor onderzoek geopend.

In mei 2002 onderzochten archeologen ook al een laatste rustplaats van een Zweedse vorst. Toen werd in het veronderstelde graf van Birger Jarl (omstreeks 1210-1266), koning en stichter van Stockholm, dna-materiaal afgenomen van drie individuen die er werden aangetroffen. Nu is het de beurt om in de kerk van Riddarholmen te Stockholm de stoffelijke resten van Magnus Ladulås (1240-1290), zoon van Jarl en eveneens koning, nader te bekijken. Vergelijkingsmateriaal om er zeker van te kunnen zijn dat de botten toebehoren aan Jarl heeft namelijk nog niemand.

"Allereerst willen we dna-proeven nemen van de zeven personen die in het graf zijn bijgezet", legt archeologe Maria Wretemark van Västergotlands Museum uit. "We weten dat het kinderen en kleinkinderen van Birger Jarl zijn. Door middel van dna-onderzoek kunnen we nu met zekerheid vaststellen dat de personen die in Varnhem zijn begraven inderdaad tot dezelfde familie behoren." Verder zijn de onderzoekers benieuwd of de nakomelingen van Jarl aan dezelfde ziekte leden als hijzelf.

Karl XII
Onderzoek van koninklijke tombes in de naam der wetenschap krijgt nóg een nieuw hoofdstuk. Ook de sarcofaag van Karl XII (1682-1718) in hetzelfde hoofdstedelijke gebedshuis gaat namelijk open. Wederom, want het is al de derde keer. Geleerden zijn het er nog altijd niet over eens of deze monarch, die op 30 november 1718 stierf tijdens de belegering van het Noorse fort Fredriksten, aan zijn einde kwam door een Noorse of zelfs een Zweedse kogel. Nu de wetenschap forse stappen vooruit heeft gemaakt, vroegen de onderzoekers andermaal om toestemming. Afgelopen najaar kregen ze het groene licht. Naar verwachting zal het onderzoek later dit jaar plaatshebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden