donderdag 14 januari 2010

Samen gezondste oerbevolking ter wereld

NEW YORK/NOORD-EUROPA - Van alle inheemse bevolkingsgroepen in de wereld zijn de Samen in het noorden van Scandinavië het gezondst. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag door de Verenigde Naties (VN) openbaar werd gemaakt.

State of the World's Indigenous People heet het rapport en is geschreven door het VN-forum voor inheemse volkeren. Met de publicatie luidt de VN in feite de noodklok, aangezien het niet al te best gaat met de verschillende groepen oerbewoners. Niettemin zijn de Samen een uitzondering. De inheemse bevolking van Scandinavië - verdeeld over de noordelijke delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland - scoort onder meer qua gezondheid hoge ogen. De verklaring hiervoor kan worden gezocht achter het gegeven dat het de Samen is gelukt hun traditionele levensmiddelen te behouden. Vis en vlees van in het wild gevangen dieren vormen van oudsher de basis voor een Samische kost. Daarnaast komen in de Lapse keuken verse kruiden en bessen veelvuldig voor.

Eenzaam bovenaan
De inheemse bevolking van Scandinavië - bestaande uit meer dan 100.000 mensen - voert voor wat betreft hun gezonde status eenzaam de VN-lijst aan. Andere oerinwoners in de wereld leven tot liefst 20 jaar korter dan overige bevolkingsgroepen. Ze hebben een beduidend slechtere toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en banen. Daarnaast verwacht men dat de meeste oertalen binnen 100 jaar zullen zijn verdwenen. Wat alle inheemse bewoners wél gemeen hebben, is dat de mijnindustrie, bosbouw en waterkrachtcentrales de oorspronkelijke inwoners steeds verder van hun land verdrijven. Noord-Europa vormt wat dat betreft geen exceptioneel geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden