vrijdag 15 januari 2010

Brein bomaanslag Deense krant officieel aangeklaagd

KOPENHAGEN - Het plan was in kannen en kruiken. Een vrachtwagen zou worden gevuld met explosieven en vervolgens bij een kantoor van het dagblad Jyllands-Posten tot ontploffing worden gebracht. Nu hebben Amerikaanse aanklagers de bedenkers van dit complot in staat van beschuldiging gesteld.

Zakenman Tahawwur Hussain Rana en zijn kameraad David Coleman Headly zitten sinds 28 oktober 2009 vast in de gevangenis van Chicago. Tegen dit Pakistaans-Amerikaanse duo is door de openbaar aanklager een zware telastelegging ingediend. De autoriteit beschuldigt Rana en Headly ervan een aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten te hebben beraamd. Volgens de Amerikanen werd het plan geleid door Ilyas Kashmiri, het hoofd van de Pakistaans islamitische terreurorganisatie Harkat ul-Jihad-al-Islami, en zodoende wordt ook hij meegenomen in de aanklacht.

Filmopnamen
In januari vorig jaar reisde Headly naar Denemarken en maakte daar filmopnamen van de redactiekantoren van Jylland-Posten. Deze krant publiceerde in september 2005 een serie karikaturen van de profeet Mohammed en haalde zich daarmee de woede van de moslimwereld op de hals. Blijkens de aanklacht zou Rana middelen en manschappen ter beschikking stellen teneinde een aanslag tegen het dagblad uit te voeren. Zo was het de bedoeling om een vrachtwagen geladen met springstoffen tot ontploffing te brengen. Een nabijgelegen synagoge was eveneens doelwit. Beide mannen worden overigens ook in verband gebracht met de terroristische aanvallen in het Indiaase Bombay van november 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden