maandag 25 januari 2010

Deense bisschoppen vergaderen voor een vermogenKOPENHAGEN - Dat Jezus volgens het christelijk geloof bescheidenheid predikte en daarvan zelf het levende bewijs was, kan Deense bisschoppen klaarblijkelijk weinig imponeren. De kerkleiders spenderen tijdens hun vergaderingen namelijk een fortuin...

Religieus Denemarken staat op zijn achterste benen. Vandaag werd bekend waar een fors deel van de contributie eigenlijk heengaat die de leden van de Deense Volkskerk ieder jaar trouw afdragen. Juist, naar feestende bisschoppen. De twaalf kerkhoofden die Denemarken rijk is, laten zich tijdens hun vergaderingen ongegeneerd in de watten leggen. Iedere zitting is goed voor een nota van duizenden euro's aan luxe diners, exclusieve wijnen en hotelovernachtingen. Zo laafden de aanwezigen van bij elkaar zes bisschoppelijke conferenties voor niet minder dan 30.000 euro aan versnaperingen. Gebruikelijk hebben de bijeenkomsten plaats in een chique gourmethotel in de stad Nyborg.

Napluizen
Het napluizen van de horecareçu's bracht nog iets aan het licht. Namelijk dat bepaalde patriarchale vergaderingen niet geheel exclusief voor bisschoppen waren weggelegd. Ook kantoorchefs, medewerkers en echtgenotes deelden mee in de feestvreugde. Een hotelverblijf kostte 230 euro per persoon per nacht, daar waar net over de 100 euro is toegestaan. Ondanks dat de te hoge uitgaven tegen de regels zijn, trekken de mijterdragers geenszins het boetekleed aan. Zo reageert Kjeld Holm, leider van het bisdom Århus: "Wij willen het ook graag eens feestelijk hebben en dat vind ik helemaal niet onredelijk. Men kan altijd wel ergens zijn kinnesinne over uiten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden