maandag 25 januari 2010

Schoten afgevuurd op flat mullah Krekar

OSLO - Afgelopen nacht zijn er schoten gelost op het appartement van mullah Krekar in de wijk Tøyen in Oslo. Een schoonzoon van de voormalige terroristenleider raakte gewond.

Wie er op de flat schoot, is voor de politie nog een raadsel. Vlak voor twee uur vannacht trachtte een onbekend aantal personen de toegang tot de woning te forceren door op de buitendeur en een raam te schieten. In de flat waren op dat moment Krekar en vier familieleden aanwezig. Getuigen zag direct na het incident twee mannen de benen nemen. Mullah Krekar, een Koerdische Irakees die eigenlijk Najmuddin Faraj Ahmad heet, kwam in 1991 vanuit Irak naar Noorwegen als vluchteling. Een status als zodanig kreeg hij echter niet, maar toch bleef hij jarenlang pendelen tussen Oslo en Iraaks Koerdistan.

Terreurbeweging
Onderwijl was hij leider geworden van Ansar al-Islam (Partisanen van de Islam), een islamitische terreurbeweging. Deze groep is verantwoordelijk voor een reeks aanslagen, gericht tegen Koerdische politici. Mede daardoor belandde dit duistere gezelschap op de terreurlijst van de Verenigde Naties. In 2002 werd Krekar tijdens een tussenlanding op Schiphol nog gearresteerd en zat vier maanden vast voor verdenking van terroristische activiteiten. Noorwegen wees hem in 2003 officieel uit. Tot op heden verblijft hij niettemin in de Noorse hoofdstad, omdat hem in Irak vanwege zijn terreurverleden de doodstraf boven het hoofd hangt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden