dinsdag 31 augustus 2010

Oprichter WikiLeaks vraagt verblijfsvergunning Zweden aan

STOCKHOLM - Julian Assange, oprichter en baas van de omstreden website WikiLeaks, heeft in Zweden een verblijfs- en werkvergunning aangevraagd.

De 39-jarige Australiër leverde zijn verzoek in op 18 augustus, drie dagen voordat het nieuws over verdenkingen tegen hem van seksuele misdrijven naar buiten kwam. Gunnila Wikström van de Zweedse immigratiedienst vertelt dat in Assanges verzoek enkele gegevens ontbreken, waardoor er nog geen besluit over het al dan niet verstrekken van een verblijfsvergunning kan worden genomen. De immigratiedienst heeft hem nu gevraagd het verzoek verder aan te vullen, waarna de zaak zo snel mogelijk zal worden behandeld. Hoogstwaarschijnlijk wil Assange een verblijfsvergunning voor Zweden om daardoor ook geregistreerd te kunnen worden als verantwoordelijk uitgever van WikiLeaks. De weborganisatie, die momenteel de server van de Zweedse Piratenpartij gebruikt om haar materiaal te publiceren, beschikt vandaag de dag niet over een uitgeverslicentie. "Degene die in dit land verantwoordelijk uitgever wil zijn, moet in elk geval in bezit zijn van een Zweedse verblijfsvergunning", zegt Rickard Falkvinge, leider van de Piratenpartij.

Verhoord
Gisteravond werd Julian Assange overigens verhoord door de politie in Stockholm. "Ik kan bevestigen dat het verhoor heeft plaatsgehad, maar mijn cliënt zegt dat hij geen misdrijf heeft begaan", reageerde Assanges advocaat Leif Silbersky. Formeel is de WikiLeaks-baas aangeklaagd wegens de aanranding van een vrouw. Raadsman Claes Borgström, die beide vrouwen vertegenwoordigd die aangifte tegen Assange deden, heeft echter geëist dat het besluit opnieuw moet worden getoetst en meent dat de Australiër als verdachte van twee verkrachtingen dient te worden beschouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden