woensdag 21 juli 2010

Ook reptielen zijn 's zomers geen welkome huisvriendjes

STOCKHOLM/GOTENBURG - Schildpadden in de metro, exotische slangen in het bos en hagedissen in een bloemenperk. Ook de minder gebruikelijke huisdieren worden in Zweden tijdens de zomermaanden door hun eigenaren aan hun lot overgelaten.

Niet alleen honden, katten, konijnen en goudvissen zijn de klos wanneer de baas of bazin met zomervakantie gaat. Reptielen worden net zo goed gedumpt. En dat is in Zweden niet anders. Tot nu toe heeft het Skansen-Akvariet, een verblijf voor tropische diersoorten, in Stockholm drie boa constrictors, een leguaan en 20 waterschildpadden gekregen die door hun eigenaren waren achtergelaten. "Waterschildpadden zijn leuk als ze zo klein zijn als een munt, maar wanneer ze groter worden, moeten ze eruit", zegt Jonas Wahlström van Skansen-Akvariet. "Mensen zouden eerst eens rustig moeten nadenken en een boek over het dier moeten kopen. Pas wanneer het boek is stukgebladerd door de kinderen kun je aanschaf overwegen." Het record onder gevonden reptielen is een vijf meter lange en 75 kilo zware python die een paar jaar geleden door bessenplukkers in het bos werd gevonden. De waterschildpadden zijn zowel in een snackbar als op een metrostation achtergelaten.

Zorgen
Maar Skansen-Akvariet kan niet voor de dieren zorgen. Meestal probeert men reptielen naar grotere dierentuinen te brengen die soms enkele exemplaren kunnen aannemen.De dierentuin van Kolmården krijgt veel telefoontjes van reptieleigenaren die hun bijzondere huisgenoten, vaak waterschildpadden, zat zijn. "In zeldzame gevallen nemen we een slang aan als we er eentje nodig hebben, maar meestal zeggen we nee", vertelt Calina Cederholm van Kolmårdens Tropikarium. Eveneens Nordens Ark (Ark van het Noorden) in Hunnebostrand krijgt dergelijke verzoeken van reptielenhouders. Maar ook daar worden geen huisdieren aangenomen. "We zijn een park voor dieren die met uitsterven worden bedreigd", zegt Tom Svensson, woordvoerder van Nordens Ark. "Indien we een dier binnenkrijgen dat iets onder de leden heeft, kan dat gevaarlijk voor onze eigen dieren zijn."

Gotenburg
In Gotenburg wil noch het Zeevaartmuseum noch het Universeum de ongewenste dieren hebben. "Maar we hebben buiten een vijver waar mensen hun schildpadden simpelweg in dumpen en dan draaien wij er toch voor op", verklaart Andreas Carlsson, dierenverzorger bij Universeum. "Ze worden dan in feite door het personeel geadopteerd."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden