dinsdag 4 mei 2010

Op de versiertoer in Deense stadsbussen

KOPENHAGEN - Nu is het over met saaie busreizen in Scandinavië. Met de reservering van heuse 'liefdeszitplaatsen' kunnen reizigers in Kopenhagen met elkaar flirten of misschien wel... op de versiertoer.

Wie wel eens een ritje met de bus, tram, trein of metro in Noord-Europa heeft gemaakt, kent het verschijnsel: Scandinaviërs zijn over het algemeen niet bepaald open tegenover hun medereizigers. Hun blikken zijn óf naar buiten óf naar de busvloer gericht. Maar een leuke man of vrouw in hetzelfde vervoersmiddel wordt niet zo snel opgemerkt. Of in elk geval niet zo expliciet. En praten met een vreemde is al helemaal uit den boze. Noord-Europeanen houden nu eenmaal van een bepaalde terughoudendheid. Niet storen of gestoord worden luidt het devies. Maar aan deze ongeschreven wet heeft vervoersmaatschappij Arriva in Denemarken nu abrupt een einde gemaakt. Vanaf gisteren laat het bedrijf als proef namelijk ruim 100 bussen in Kopenhagen rondrijden die zijn uitgerust met een speciale, zogeheten liefdeszitplaats (kærlighedssæde). Dit zijn roodbeklede stoelen waar vrijgezellen of gewoon reizigers die zin hebben in een babbel kunnen gaan zitten teneinde aan de bussende medemens een stille hint te geven.

Hit
Marianne Færch van Arriva hoopt dat de zitplaatsen een hit worden. "We willen de gewoonten van mensen graag een beetje door elkaar schudden om zo meer glimlach en flirts op de bus te krijgen. Of misschien zelfs wel liefde. Anderen krijgen wellicht zin om de bus in te stappen, omdat er een goede kans bestaat dat ze met een lekker stuk kunnen flirten." Meerdere deskundigen geloven dat het heel goed mogelijk is dat de liefdeszetels straks de meest gewilde plaatsen worden. Ook in Zweden wordt op dit ogenblik gekeken of het project kan worden gestart. "Alle leuke en innovatieve ideeën uit Denemarken proberen wij hier in te voeren", zegt Louise Sandell, perschef van de Zweedse afdeling van Arriva. "De liefdeszitplaatsen zijn immers een manier om het openbaar vervoer attractiever te maken. Wie weet vind je hier wel de liefde van je leven."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden