zaterdag 17 april 2010

Werknemers Zweedse papierindustrie in staking

GOTENBURG - Het overleg tussen de Zweedse papierindustrie en de vakbond voor werknemers in deze fabrikagebranche zit volledig op slot. In meerdere fabrieken zijn daarom stakingen uitgebroken.

Gisteren legden al 3000 papierarbeiders uit onvrede over de vastgelopen onderhandelingen het werk neer. Indien er niets gebeurt, zullen nog eens 2800 werknemers in staking gaan. De werkonderbreking kost de Zweedse economie naar schatting enkele miljoenen euro's per dag. Niettemin heeft Pappers, de vakbond voor personeel in de papierindustrie, haar delegatie van de onderhandelingstafel teruggeroepen vanwege de patstelling tussen de pratende partijen. Desondanks meent de werkgeversorganisatie dat ze voorstellen heeft gedaan om de problemen over de aanstelling van uitzendkrachten en de betalingsaanpak voor de pensioenen op te lossen, maar dat de vakbond zelfs niet in wilde gaan op het voorstel van een bemiddelaar.

Elektriciens
De situatie is iets anders in het conflict tussen de vakbond voor elektriciens en hun werkgevers. Voorlopig overleggen deze nog steeds over loonsverhogingen. Toch zijn de partijen ver van een overeenkomst verwijderd. Overuren worden daarom niet meer gemaakt en voor maandag staan er al collectieve acties op het programma. Broodnodige reparaties aan waterkrachtcentrales liggen ook op dit moment stil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden