dinsdag 27 april 2010

Nieuwe aswolk onderweg naar Noord-Europese vasteland

REYKJAVIK/OSLO - Een nieuwe aswolk uit de bekende IJslandse vulkaan is op weg richting het vasteland van Scandinavië. Niettemin wordt het vliegverkeer voorlopig geen beperkingen opgelegd.

Noorse autoriteiten verwachten dat de aswolk vanavond over Zuid-Noorwegen ligt. Toch blijven luchthavens in die regio gewoon in bedrijf, aangezien de dichtheid van de stof al veel minder is dan aan het begin bij de uitstoot. Wel zijn vandaag de vliegvelden in IJsland zelf gesloten. Keflavik, de luchthaven van Reykjavik, is nog tot nader order open voor enkele vluchten, maar ook hier bestaat de prognose dat nieuwe ladingen as uit de vulkaan Eyjafjallajökull het luchtvaartverkeer van en naar de hoofdstad spoedig stil zal leggen. Vluchten zullen zodoende worden omgeleid naar Akureyri, in het noorden van IJsland. "Het vliegverbod geldt momenteel voor grote delen in IJsland en in een gebied tot aan de Faeröer", verklaart Ove Narvesen, woordvoerder van de Noorse luchtvaartautoriteiten Avinor.

Vooruitzichten
De kersverse vooruitzichten van het Britse weerbureau Met Office tonen dat de aswolk een gebied langs de kust van Nordmøre, ten zuidwesten van Trondheim, tot een omgeving ten zuiden van Bergen bedekt. In het Noorse binnenland strekt de wolk zich uit tot aan het zuiden van het Oslofjord. Mogelijk ligt er morgen tevens een sliert landinwaarts boven Zweden. Eurocontrol, de Europese organisatie voor veiligheid in de luchtvaart, heeft voor ons continent bepaald dat het nu aan de luchtvaartmaatschappijen zelf is te besluiten om wegens de nieuwe aswolk wel of geen vluchten te annuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden