zaterdag 17 april 2010

Vulkaanuitbarsting remt klimaatverandering af

REYKJAVIK - As en damp van de actieve IJslandse vulkaan liggen als een dikke deken over Noord-Europa en beschermen deze regio tegen de zon. Een gunstig effect is dat de aarde daardoor minder snel opwarmt.

Volgens klimaatonderzoekers zorgt de vulkaaneruptie indirect voor lagere temperaturen op onze planeet. "We kunnen verwachten dat Noord-Europa in de loop van de komende maanden een kouder klimaat laat zien dan dat we anders gewend zouden zijn als de uitbarsting niet had plaatsgehad", verklaart Sebastian H. Mernild, onderzoeker aan het Amerikaanse Los Alamos Laboratory. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat de temperatuur een paar graden daalt gedurende de jaren na grote vulkaanuitbarstingen. Zo heeft studie aangetoond dat de temperatuur over de gehele aarde gezien lager was na de erupties van El Chichon in Mexico in 1982 en de Pinatubo in de Filipijnen van 1991. Deze vulkaanuitbraken hadden zelfs effect op Groenland en dat betekende dat hierdoor het leven van de binnenlandse ijsmassa op het eiland werd verlengd. "De temperatuursverandering heeft uiteraard invloed op het smelten van sneeuw en ijs", vervolgt Mernild. "De hoeveelheid smeltwater van de ijsmassa slinkt na een uitbarsting met maar liefst 30 procent."

Gewelddadig
Voorlopig is het nog moeilijk om te zeggen hoe gewelddadig de uitbraak is van de vulkaan bij Eyjafjallajökull. Hoe langer en intensiever deze is, des te meer stof en damp zullen de atmosfeer in worden gestuurd. Mernild: "En des te meer zal dat het klimaat beïnvloeden. Het is lastig te zeggen hoe groot het effect van de IJslandse vulkaan zal hebben op het klimaat van de toekomst, maar de komende maanden ligt er in elk geval een stofdeken over Europa die de temperaturen omlaaghaalt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden