maandag 12 april 2010

IJslandse politici en bankiers krijgen ervanlangs

REYKJAVIK - Zowel voormalige IJslandse politici als bankeigenaren krijgen in een vandaag verschenen rapport over de ineenstorting van de bankwereld in IJsland een fikse draai om de oren.

De onderzoekscommissie van het Althing, het parlement, beschuldigt de vroegere premier Geir H. Haarde, minister van Financiën Árni M. Mathiesen en de minister van Economische Zaken Björgvin G. Sigurdsson van ernstige nalatigheid. Volgens de schrijvers van het rapport negeerde de IJslandse regering waarschuwingen en deed niets om een naderende economische catastrofe tegen te gaan. Bovendien concludeerden ze dat de landsbestuurders veel te veel oog hadden voor het imagoprobleem van financiële bedrijven. In plaats daarvan hadden ze juist het probleem aan moeten pakken dat het banksysteem in IJsland in vergelijking met de economie veel te groot was. Het ruim 2000 pagina's tellende rapport schrijft dat er veel eerder actie had moeten worden ondernomen, in ieder geval niet later dan 2006. In dat geval was de redding van het financiële systeem in de Noord-Atlantische eilandnatie nog mogelijk geweest. Toezicht vanuit de overheid op het reilen en zeilen van bijvoorbeeld een bank als Icesave rammelde aan alle kanten. Door het faillissement van Icesave raakten veel Nederlandse en Britse spaarders hun tegoeden kwijt.

Veeg
IJslandse bankiers krijgen eveneens een forse veeg uit de pan. Jarenlang molken ze als het ware hun eigen firma's uit. Het bleek voor hen kinderlijk eenvoudig om aan centen te komen. Aandeelhouders van de drie grootste banken - Kaupthing, Landsbanki en Glitnir - waren in veel gevallen namelijk ook betrokken bij grote investeringsmaatschappijen. Deze bedrijven leenden geld van de banken teneinde IJslandse ondernemingen verder te laten groeien of zelfs overnames in het buitenland te realiseren. Belangenverstrengeling en het slechte toezicht van bovenaf gingen zodoende hand in hand. Het resultaat van deze monetaire wanprestatie liegt er niet om: IJsland staat thans voor 3,9 miljard euro in het krijt bij de Nederlandse en Britse regeringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden