vrijdag 26 maart 2010

De Kleine Zeemeermin op avontuur in China

KOPENHAGEN - De belangrijkste bezienswaardigheid van Denemarken, de Kleine Zeemeermin, is opnieuw op avontuur. Ze reist momenteel naar China om daar Wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai verder op te fleuren.

Als architect van het Deense paviljoen op de Expo mag Bjarke Ingels zich het brein achter het uitje van het beeld noemen. Tijdens een vorige reis naar de Volksrepubliek kwam hij namelijk het leerplan tegen van de Chinese volksschool. Dit curriculum bevatte drie verhalen van de dichter An Tu Sheng, Chinees voor 'leraar van vrede en mededogen; in het Westen beter bekend als Hans Christian Andersen, de beroemde sprookjesauteur. "Alle 1,3 miljard Chinezen zijn in feite opgegroeid met De Nieuwe Kleren van de Keizer, Het Meisje met de Zwavelstokjes en De Kleine Zeemeermin", vertelt Ingels. "Het is een belangrijk onderdeel van de Deense cultuur dat is geïntegreerd in de Chinese en daarom leek het ons een natuurlijke stap om het beeld daarheen te sturen."

Deense Volkspartij
Maar niet iedereen is even goed te spreken over het tijdelijke optreden van de zeemeermin in het Verre Oosten. Onder andere de Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti) protesteerde tegen de uitlening van 's lands kleinood. Volgens de rechtse politici hadden bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten het nooit goedgekeurd wanneer het Vrijheidsbeeld uit New York zou worden gehaald. Voor Bjarke Ingels was het echter niet te verkroppen indien slechts een replica van het beeld zou zijn opgestuurd. "In plaats van de Chinezen op te zadelen met propaganda - iets waar ze al meer dan genoeg van hebben - over hoe leuk het is in Denemarken, willen we ze een échte ervaring aanbieden. En het ultieme symbool van die echtheid is de oorspronkelijke zeemeermin."

Thema
Het thema van de Expo luidt 'De Duurzame Stad'. Daarom zal het Deense paviljoen ook voorzien zijn met fietspaden en fietsen die gratis door het publiek kunnen worden gebruikt. Tegelijkertijd mogen bezoekers een duik nemen en rond de Kleine Zeemeermin zwemmen in een bassin gevuld met meer dan een miljoen liter water uit de haven van Kopenhagen. Gedurende de tijd dat het beroemde beeld acte de presence geeft in Shanghai zal een werk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei in Langelinie in Kopenhagen te zien zijn. Weiwei is bekend van het ontwerpen van stadion het Vogelnest dat tijdens de Olympische Spelen van 2008 werd gebruikt. Het kunststuk dat hij heeft gemaakt voor Kopenhagen, is een soort videoinstallatie. Hierop valt straks de reis van de Kleine Zeemeermin van de Deense hoofdstad naar Shanghai te volgen. Met camera's en een internetverbinding worden bovendien bewegingen en veranderingen in zowel Kopenhagen als Shanghai geregistreerd. Het idee achter deze opzet is dat de Kleine Zeemeermin tijdens haar verre reis steeds in de haven aanwezig zal zijn. Naar verwachting komt het sprookjesfiguur in het najaar weer terug naar Denemarken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden