dinsdag 16 maart 2010

Finland, een mengelmoes van genen

HELSINKI - Voor wie dacht dat de Finnen genetisch gezien een homogeen volkje zijn, mag zich nog eens achter de oren krabben. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het land een ratjetoe van verschillende mensen is.

Het Fins Centrum voor Moleculaire Genetica, FIMM, stelde een gloednieuwe genenatlas samen. In dit werk worden eerdere opvattingen over de herkomst van de Finnen uit de weg geruimd. De genenatlas laat bovendien nieuw licht schijnen over erfelijke ziekten en doet daarmee dienst als een belangrijke informatiebron voor zowel onderzoekers als artsen. In het kort gezegd komt het erop neer dat de Finnen erg verschillend zijn van Centraal-Europeanen en hun buren in het oosten, ondanks het feit bijvoorbeeld dat het Hongaars en Fins uit dezelfde taalfamilie komen. De genen van Finnen lijken veel meer op die van Nederlanders en van mensen die ten oosten van Moskou wonen.

Binnen de grenzen
Zelfs binnen de grenzen van Finland is het onderscheid enorm. In feite is hier een belangrijke regel van toepassing: hoe langer de geografische afstanden, des te groter de verschillen in genen. Dit geldt voor zowel in noord-zuidelijke als oost-westelijke richtingen. Zo zien de genen bij inwoners van Varsinais-Suomi (het zuidwestelijke deel van Finland) en bij die in Kuusamo (in het noordoosten) er heel anders uit. In de kuststreken bestaan er grote overeenkomsten bij Zweedstalige Finnen en inwoners van Zweden. Dit in tegenstelling tot de Finstaligen in dezelfde contreien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden