maandag 22 februari 2010

IJslands reisbureau neemt initiatief voor Vikingshow

REYKJAVIK - Toeristen op een levendige manier iets leren over de IJslandse geschiedenis. Dat idee heeft een reisbureau in Reykjavik als speerpunt en is derhalve vastberaden een heus Vikingpark in de hoofdstad te beginnen.

"Volgens onderzoeken uitgevoerd door de IJslandse Toeristenraad heeft 30 tot 40 procent van de toeristen er oren naar om meer te weten te komen over de geschiedenis en de cultuur van het land", vertelt Hermann Valsson, eigenaar van reisorganisatie Viking Travel. "Mensen zijn gefascineerd door het Vikingerfgoed, dus is het een perfecte zet om onderwijs en amusement te combineren." In het kort gezegd houdt het plan van Valsson in om in Skarfabakki, bij de haven van Reykjavik, een themapark over de Vikingen aan te leggen. IJsland werd aan het einde van de negende eeuw gekoloniseerd door Noorse Vikingen die een geheel eigen samenleving stichtten.

Kostuums
Valsson wil het groots aanpakken. "Het idee is om op een terrein tenten op te zetten waar medewerkers in kostuums de bezoekers laten zien hoe de Vikingen werkten en ze te leren hoe ze zelf verschillende voorwerpen kunnen maken. De bezoekers kunnen dan oefenen in het schieten met pijl en boog, zwaardvechten en bijlwerpen." Afgelopen zomer nodigde Hermann Valsson toeristen uit voor een avontuurlijke tocht in de streek rond het meer Mývatn in het noordoosten van IJsland. Hij droeg een Vikingkostuum en leerde de reizigers over de gevechtstechnieken van de Vikingen. En zo werd het plan voor het themapark over de historische IJslanders geboren.

Vergunning
Inmiddels heeft Valsson een aanvraag voor een vergunning ingediend en als alles goed gaat, kan de 'onderneming der eigentijdse Noormannen' vanaf deze zomer al van start. "Ik wil dan tien tot vijftien mensen inhuren en trainen. De werkloosheid is het grootst in de groep van 18 tot 25 jaar, dus ik kan me zo voorstellen dat het een soort van praktijkkamp voor jongen mensen wordt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden