maandag 22 februari 2010

Politie Finland: kaping Arctic Sea vanwege zakenruzie

VANTAA - De politie in Finland denkt te weten waarom het vrachtschip Arctic Sea vorig jaar zomer op de Oostzee werd gekaapt. Een zakenruzie tussen de directeur van de rederij en de kapers ligt er vermoedelijk aan ten grondslag.

Over de gehele wereld trok de piraterij rondom de Arctic Sea grote aandacht. Op 24 juli werd het vaartuig na vertrek uit het Finse Pietarsaari midden op de Baltische Zee gekaapt. Aan boord bevond zich een vracht hout ter waarde van 1,3 miljoen euro. De Arctic Sea, eigendom van de Finse reder Solchart uit Helsinki, maar met een Russische bemanning en varend onder Maltese vlag, was op weg naar Algerije. Direct na het bericht over de kaping deden geruchten over een geheime lading de ronde. Boze tongen beweerden dat het schip drugs of zelfs kernwapens aan boord had. Wekenlang was de vrachtvaarder zoek.

Russische marine
Pas op 17 augustus vond de Russische marine de Arctic Sea terug bij de Kaapverdische Eilanden. De acht kapers, Russen afkomstig uit Estland en Letland, werden gearresteerd en zitten momenteel vast in Moskou, aangeklaagd voor piraterij. De anti-maffiaeenheid van de Finse politie, Keskusrikospoliisi, nam zelf de zaak nauwkeurig onder de loep en komt nu met een plausibele verklaring. Volgens hen is een zakengeschil tussen Solchart-directeur Victor Matvejev en de kapers de oorzaak van het opmerkelijke incident. De kapers eisten van hem 1,5 miljoen euro losgeld, anders zouden ze de bemanning doden en het schip laten zinken. Een deel van deze afpersing is opgenomen op band.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden