vrijdag 1 januari 2010

Alleen Zweden beleeft rommelige decenniumwisseling

GOTENBURG - Van de Noord-Europese landen heeft enkel Zweden een rommelige nieuwjaarsnacht achter de rug.

Na een rustig begin van de eerste dag van 2010 en daarmee het nieuwe decennium werd het voor de hulpdiensten een drukke nacht. Zo meldde de politie van Stockholm dat in een tijdsbestek van minder dan vier uur niet minder dan 700 meldingen binnenkwamen. Behalve dat de hoofdstedelijke politie volop werd beziggehouden, was het ook elders in het land onrustig.

In het Zuid-Zweedse Vimmerby werden tien mensen dakloos door een brand, terwijl in Norrköping een zevenjarig jongetje met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht nadat hij een vuurwerkraket in zijn oog had gekregen. Bij een oudejaarsfeest op het Gustav Adolfs Plein van Malmö verdween een vierjarig meisje spoorloos. De politie gaat uit van een ontvoering.

Finland
Vlak voor het feestelijke inluiden van het nieuwe jaar werd Finland opgeschrikt door een schietpartij in Espoo waarbij zes doden vielen. Maar met een temperatuur van -15 graden Celsius hadden maar weinig feestvierders zin om de straat op te gaan. Het aantal vuurwerkslachtoffers was lager dan voorgaande jaren. Vermoedelijk heeft dit ook te maken met het feit dat er voor het afsteken van vuurwerk nieuwe regels waren opgesteld. Zo waren mensen voor het eerst verplicht een veiligheidsbril te dragen.

Denemarken
De Deense politie rukte de afgelopen nacht vooral uit vanwege vechtpartijen. Toch wordt er gesproken van een rustige jaarwisseling. De hoeveelheid branden nam aanzienlijk af, dit jaar vielen er 153 te noteren tegen 268 vorig jaar. Wel nam het aantal ambulance-oproepen toe. Vanmorgen vroeg waren er over het gehele land al 714 ritten gereden waarin de regio Kopenhagen niet is meegerekend.

Noorwegen
Echt noemenswaardige voorvallen deden zich in Noorwegen nauwelijks voor. Een gezin van drie kwam vanochtend vroeg met de schrik vrij toen een brand hun huis in Stjørdal geheel in de as legde. In het zuidwestelijk gelegen Sandnes werden tien mensen geëvacueerd toen er in hun onderkomen brand uitbrak. Het vuur zorgde voor een aanzienlijke rookontwikkeling, maar desondanks bleef de woning grotendeels gespaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden