vrijdag 1 oktober 2010

Verhoogde terreurdreiging Zweden

GOTENBURG - Vanochtend heeft de Zweedse inlichtingen- en veiligheidsdienst Säpo het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag verhoogd, zo heeft de leiding van deze speciale eenheid laten weten.

Op haar website schrijft Säpo dat de dreiging vanuit gemeenschappen binnen Zweden zelf komt en tegen het land is gericht. Dit betekent volgens Anders Danielsson, de hoogste baas van Säpo, evenwel niet dat er geen aanknopingen bestaan met het buitenland. "Die conclusie mag je niet trekken. Dat is het enige dat we zeggen en voor de rest hebben we geen commentaar", zegt hij. "Ons werk richt zich erop om met alle mogelijke middelen de dreiging te verminderen. Dat kan op twee manier gebeuren, ten eerste, dat we meer informatie krijgen en dat we die in relatie zetten tot hetgeen we al weten of ten tweede, dat we er heel concreet voor zorgen dat er geen dreiging meer bestaat." Säpo heeft het dreigingsniveau nu opgeschroefd van een lage naar verhoogde dreiging. Dit betekent op een schaal van vijf een verhoging van het tweede naar het derde niveau.

Samenhang
Het besluit werd medio september genomen en de veiligheidsdienst informeerde direct de regering in Stockholm over de maatregel. Säpo wil niets kwijt over de samenhang tussen het verhoogde dreigingsniveau en de waarschuwing door westerse veiligheidsdiensten over terreuraanslagen in Europa. Maar volgens de berichten zijn in Pakistan getrainde moslimterroristen met Europees paspoort het continent binnengekomen teneinde spectaculaire aanslagen op Europese steden te plegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden