donderdag 30 september 2010

Doek valt voor Zweedse 'stuiver'

GOTENBURG - Vandaag was de allerlaatste dag voor de Zweedse munt van 50 öre, circa 5 eurocent. Na 153 jaar is het over en uit voor het kleine koperen geldstuk.

De Zweedse kroon bestaat uit 100 öre, maar stap voor stap zijn de muntstukken van verschillende öre de afgelopen decennia verdwenen. In 1972 gingen de betaalmiddelen van een, twee en vijf öre uit de roulatie. Een kleinere variant van vijf öre en de munt van 25 öre verloren hun functie in 1985 en in 1993 moest ook het geldstuk van tien öre eraan geloven. De munt van 50 öre was de laatste in de rij. "Een ontzettend mooi, echt prachtig exemplaar", meent Lise-Lott Fägnell van Kungliga Myntkabinettet, het geldmuseum in Stockholm. "Er bestaan niet veel van dit soort schitterende munten."

Gustaaf I Wasa
Het eerste geldstuk van een öre werd in 1522 ingevoerd door Gustaaf I Wasa die een jaar later koning van Zweden zou worden. Voor de öre hadden de Zweden slechts munten die allemaal evenveel waard waren. De eerste penning van 50 öre werd in 1857 ontworpen door Lea Ahlborn, de eerste vrouwelijke ambtenaar in Zweden. Ondanks dat de laatste öremunt nu ter ziele is, zullen de prijzen in de supermarkten of bij de bezinepomp gewoon door blijven leven met de öre achter de komma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden