maandag 18 oktober 2010

Assange krijgt geen verblijfsvergunning voor Zweden

STOCKHOLM - WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet in Zweden blijven. De Australiër kreeg van de Zweedse immigratiedienst te horen dat hij geen verblijfsvergunning ontvangt.

Assange had eind augustus een verzoek voor een verblijfs- en werkvergunning ingediend teneinde zich op die wijze als uitgever van de website WikiLeaks te kunnen registreren. Eén van de voorwaarden om in Zweden als uitgever aan de slag te gaan, is dat de aanvrager legaal in het land verblijft. Gunilla Wikström, die namens de immigratiedienst het besluit nam, wil niets zeggen waarom Julian Assange geen verblijfspapieren krijgt. "Ik kan vanwege ons integriteitsbeleid niet ingaan op de redenen waarom", zegt Wikström. Daardoor blijft ook de vraag onbeantwoord of de beslissing iets te maken heeft met het feit dat hij verdacht wordt van verkrachting. De Zweedse immigratiedienst wil bovendien niet veel kwijt over hoeveel informatie over Assange ze heeft opgevraagd bij andere officiële instanties of omdat de beschikking louter en alleen maar is gefundeerd op de aanvraag van de Australische journalist. Wikström: "Ja, het besluit is hoofdzakelijk genomen op de documenten die de aanvrager heeft ingediend. Wel kan het soms zo zijn dat, afhankelijk van de reden waarom men een aanvraag indient, dat men documenten van andere instanties bijvoegt."

Verkrachting
Bijna anderhalve maand is nu al een onderzoek aan de gang om te zien of Assange zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan verkrachting, dan wel aanranding. Voor de WikiLeaks-voorman is het van belang dat hij zijn website in een land kan onderbrengen waar het voor de Verenigde Staten lastig wordt de stekker uit een computerserver te trekken. Op de website werd eerder dit jaar een grote hoeveelheid geheime documenten gepubliceerd waardoor de Amerikaanse militaire acties in Afghanistan in gevaar kunnen worden gebracht.

2 opmerkingen:

 1. ---------------------------------------------------------------------------------------
  Hi there, awesome site. I thought the topics you posted on were very interesting. I tried to add your RSS

  to my feed reader and it a few. take a look at it, hopefully I can add you and follow.
  ----------------------------------------------------------------------------------------
  Australische Immigratie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi there, awesome site. I thought the topics you posted on were very interesting. I tried to add your RSS

  to my feed reader and it a few. take a look at it, hopefully I can add you and follow.
  ----------------------------------------------------------------------------------------
  Australische Immigratie

  BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden