zaterdag 4 september 2010

Vraagtekens registratie Nederlandse militaire toestellen

REYKJAVIK - Wel of geen militaire oefeningen met Nederlandse vliegtuigen? In IJsland bestaat er onduidelijkheid over de registratie van militaire toestellen die door het Nederlandse bedrijf E.C.A. Program in het land zouden worden gestationeerd.

Voordat hij eerder deze week zijn post verliet, gaf Kristján L. Möller, de IJslandse minister van Transport, de luchtvaartautoriteiten in IJsland toestemming om te beginnen met de registratie van de vliegtuigen. Dit overigens zeer tegen de zin van de IJslandse milieupartij, zo schrijft de krant Morgunbladid. De inschrijving van de toestellen is onderdeel van een investeringsproject door E.C.A. Program. Volgens Möller bestaat daarover inmiddels een afspraak met premier Jóhanna Sigurdardóttir en minister van Financiën Steingrímur J. Sigfússon. Echter, uit een persbericht, geschreven door een naaste medewerker van de premier, blijkt dat een dergelijke overeenkomst nog niet is gesloten. Er zou voorlopig alleen meer informatie over dit thema worden verstrekt. "De registratie zelf begint nog niet, het zijn liever gezegd de voorbereidingen die starten", verklaart Möller. "Daarnaast moeten er vragen worden beantwoord voordat een beslissing het onderwerp naar een volgende fase brengt."

Omstreden
Indien de registratie wordt goedgekeurd, dan mag E.C.A. vliegtuigen stationeren voor oefening rondom in IJsland. Het project kan trouwens rustig omstreden worden genoemd. Met name de nationale milieupartij is niet blij met de stationering. De kans bestaat dat het hele feest niet eens doorgaat nu de IJslandse groenen de werkzaamheden van het Transportministerie overnemen in een nieuwe Ministerie voor Binnenlandse Zaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden