donderdag 18 maart 2010

Nederlands militair bedrijf wil investeren in IJsland

REYKJAVIK - Nederlanders zijn wellicht niet de meest graag geziene gasten in IJsland na alle Icesave-perikelen. Maar met de vestiging van het bedrijf E.C.A. Program bij Reykjavik kan aan heel wat negativiteit een einde komen.

Een groot onderhouds- en servicecentrum met plaats voor 300 nieuwe werknemers. Zo ziet het plan eruit waarmee E.C.A. Program uit Hoogerheide zich definitief op de hoofdstedelijke luchthaven Keflavík wil vestigen. Het militaire bedrijf steekt 1,2 miljard euro in de realisatie van het project dat werk zal bieden aan luchtvaarttechnici, computerdeskundigen en andere specialisten. Bovendien bezit het concern een eigen vloot aan (onbewapende) Russische straaljagers die worden verhuurd om dienst te doen als vijandige toestellen tijdens militaire oefeningen.

NAVO
Volgens E.C.A.-directeur Melville ten Cate komen klanten voornamelijk uit de hoek van de NAVO en haar bondgenoten, zoals Japan, Singapore en Australië. "We zijn een privaat militair bedrijf. Maar wel verschillend van andere bedrijven zoals bijvoorbeeld Blackwater (omstreden Amerikaanse militaire onderneming, red). Onze werknemers dragen geen wapens", verklaart hij. E.C.A. verzorgde eerder wereldwijde transporten, onder meer in Afghanistan en Darfur. De firma wacht nu op toestemming van de IJslandse autoriteiten teneinde de eigen vliegtuigvloot te mogen registreren. Ten Cate: "Ons bedrijf verkoopt vliegtuiguren net zoals dat andere zaken pizza's verkopen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden