woensdag 1 september 2010

'Finse Sudoku' moeilijkste ter wereld?

HELSINKI - Sudoku, het kruiswoordraadsel van getallen, was voor de Finse wiskundige Arto Inkala niet moeilijk genoeg. Hij bedacht daarom naar eigen zeggen 's werelds lastigste variant.

Bij Sudoku is de truc om een vierkant met daarin negen bij negen vakjes met de cijfers 1-9 in te vullen op een wijze dat ieder getal slechts eenmaal voorkomt in het vakje van drie bij drie. Bovendien mag dat bewuste cijfer ook maar een keer aanwezig zijn op de gehele horizontale en verticale rij van het grote vierkant.

Geluk
Volgens Arto Inkala kan zijn Sudoku met geluk snel worden opgelost. "Sommige mensen vullen drie of vier keer op de gok iets in en kunnen hem dan in een kwartier of halfuur oplossen. Vervolgens vragen ze zich af waarom deze uitvoering eigenlijk moeilijk wordt genoemd", zegt de Fin. "Maar doorgaans duurt het dagen om hem met logica te voltooien."
In de reguliere versies van het cijferspel is het doorgaans voldoende om twee of drie stappen vooruit te denken. Inkala's variant vereist daarentegen acht á negen toekomstige zetten. Bij elkaar zijn 23 van de 81 hokjes ingevuld. Het weghalen van slechts één van de getallen resulteert al in een dusdanig enorme toename van het aantal mogelijke oplossingen, dat het in feite eenvoudiger wordt om de versie maar op geluk in te vullen. Hoe moeilijk is deze Finse Sudoku voor u? Probeer hem eens uit en vertel ons graag hoe het ging. Wellicht al over een halfuurtje of anders gewoon overmorgen...

2 opmerkingen:

 1. Met mijn zelfgemaakte computer programma wat laat zien hoe je een Sudoku puzzel moet oplossen heb ik deze puzzel in een uurtje opgelost.

  De puzzel zit wel slim in elkaar, maar het is niet zo moeilijk om dat te doorzien.

  Interesse in het programma? E-mail mij dan.
  F.G.Goosens@Gmail.com (FreeWare zonder trucks)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. miep
  miep
  miep
  miep
  miep
  miep

  BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden