vrijdag 6 augustus 2010

Noors dorp op de bres voor telefooncel

ROAN - Ondanks de populariteit van de mobiele telefoon willen de bewoners van het Noorse kustdorpje Bessaker hun enig overgebleven telefooncel echt niet kwijt.

"Er kwamen hier een tijdje geleden mensen om de telefooncel op te halen, maar daar heb ik toen stop voor gezet", vertelt Inge Monkan die zich inzet om de rode kwebbelcabine voor Bessaker - een klein dorp in de gemeente Roan - te behouden. "Ik ben dol op alles wat oud is en dus moet die telefooncel hier blijven staan. Momenteel is er nog geen protestactie aan de gang, maar die kan snel komen wanneer ze nog steeds van plan zijn om hem mee te nemen." Telefoonmaatschappij Telenor laat weten dat het vaststaat dat de telefooncel van Bessaker verdwijnt. Ze geven echter ook toe dat ze daarop verscheidene reacties hebben ontvangen. Hoofdingenieur Tor Sigvart Spigseth zegt dat het bedrijf openstaat voor een gesprek met degenen die de telefooncel voor het dorp willen behouden. "Wij geven noch telefooncellen weg noch verkopen wij ze. Maar er bestaan voorbeelden dat ze in relatie tot speciale gebouwen of musea mogen blijven staan. We behandelen ieder geval afzonderlijk." Hij voegt toe dat de betreffende telefooncel weinig wordt gebruikt en dat onderhoud en exploitatie uiteraard ook geld kosten.

Historische
Telenor ontvangt overigens veel vragen over de historische rode telfooncabines die al in de jaren 30 in gebruik werden genomen. "Meerdere malen per week krijgen we vragen of telefooncellen kunnen worden overgenomen", zegt Sigvart Spigseth. In 2007 verwierven 100 rode telefooncellen in Noorwegen trouwens een beschermde status. "Voor zover ik weet, is de telefooncel in Bessaker de enige in Fosen (regio in Midden-Noorwegen, red.)", vertelt Monkan. "We hebben nu de namen gekregen van iemand bij Telenor en iemand van de beschermingsinstantie. Na de vakantie zullen we contact met ze opnemen teneinde onze telefooncel te redden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden