zaterdag 7 augustus 2010

Enorm stuk ijs breekt af van gletsjer Groenland

NUUK - In het noordwesten van Groenland is een gigantische ijsschots ter grootte van anderhalf keer Texel van een gletsjer afgebroken en op drift geraakt.

Exact een week geleden berichtten we nog over de zorgelijke toestand van het Groenlandse landijs. De gletsjers hebben het momenteel zwaar te verduren. Nu is deze tendens zelfs tot een negatieve climax gekomen met het afbreken van een 260 vierkante kilometer groot en op sommige plaatsen wel 200 meter dik brok ijs van de Petermann-gletsjer op Noordwest-Groenland.Wetenschappers brachten dit nieuws naar buiten. De reusachtige schots is thans op weg in de Straat Nares tussen Groenland en Canada en zou een hinder kunnen gaan vormen voor de scheepvaart op de Atlantische Oceaan indien de ijsmassa in zuidelijke richting drijft.

Scheuren
Overigens komt het nieuws niet geheel onverwachts. Vorig jaar al waren er scheuren in dat gedeelte van de Petermann-gletsjer waargenomen. Het is voor het eerst sinds 1962 dat een dergelijk groot stuk ijs van een gletsjer op het grootste eiland ter wereld afbreekt. "Met het water dat de ijsschots vormt, zou bijvoorbeeld de rivier de Hudson twee jaar lang kunnen stromen", verklaart professor Andreas Muenchow van de Universiteit van Delaware in de Verenigde Staten. "We kunnen echter niet beweren dat dit ook het resultaat van de opwarming van de aarde is, omdat we pas sinds 2003 temperatuurmetingen verrichten van het water rondom de gletsjer. Maar aan de andere kant kan niemand beweren dat het daar niét van komt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden