zondag 22 augustus 2010

Geen corruptieonderzoek Victoria en Daniel

STOCKHOLM - Er komt geen onderzoek naar eventuele corruptie door de Zweedse kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel Westling. Leden van het koninklijk huis in Zweden genieten namelijk immuniteit.

Het kersverse bruidspaar werd eerder deze maand aangeklaagd omdat het op de huwelijksreis gebruik maakte van het privévliegtuig, de jacht en vakantiewoning van een rijke Zweedse zakenman. Echter, nu blijkt volgens hoofdaanklager Gunnar Stetler dat de kroonprinses niet onder de corruptiewet kan vallen. In totaal waren er acht aangiften binnengekomen over de huwelijksreis van het bruidspaar die werd betaald door zakenman Bertil Hult, de grondlegger van het taalreisbureau EF. De zaak wordt nu afgewezen omdat het koningshuis niet kan worden omgekocht. "De leden behoren niet tot de persoonscategorieën die onder de corruptiewet vallen", zegt Stetler. De reden hiervoor is dat de kroonprinses noch werkneemster noch freelancer is, maar haar positie heeft geërfd. Bertil Hult en prins Daniel kunnen eveneens niet worden aangeklaagd voor misdaad." Wel vindt Stetler dat de wet ongelukkige aspecten kent. "Als iemand het koningshuis probeert om te kopen, kan diegene die dat poogt niet gestraft worden. Maar wanneer iemand de staatsminister probeert om te kopen, dan kan dat wél. Dat is het eigenaardige aan deze wet", zegt hij. Stetler gaat ervanuit dat de politiek hier zich verder in zal verdiepen. Minister van Justitie Beatrice Ask en Thomas Bodström, woordvoerder van de adviescommissie van het Ministerie, willen echter geen commentaar geven.

Maatregelen
In juni nog werden de resultaten van een groot corruptieonderzoek gepresenteerd. Daar werden maatregelen voorgesteld tegen oneerlijke voordelen die toegekend worden in verband met verjaardagen of andere feesten, zoals bruiloften. Alles met de achterliggende bedoeling om PR-aandacht te krijgen. Maar nergens kwam de vraag naar boven hoe te handelen tegen omkoping van het koningshuis. "De koning heeft immuniteit en de andere leden van het koningshuis hebben niets formeels te verkopen, zoals bijvoorbeeld een bedrijf", zegt onderzoeker Bo Svensson. "Het hof heeft eerder gezegd dat de reis een huwelijkscadeau van een oude vriend van het koningshuis was."

Voordeel
Dat Bertil Hult hier trouwens voordeel uit kan halen, daar bestaat volgens Charlie Stjernberg, communicatieadviseur van PR-bureau Prime, geen twijfel over. "Het kan een fantastische deuropening zijn voor een bedrijf dat geassocieerd wordt met het koningshuis. Het is moeilijk om de waarde hiervan in geld te vertalen, maar het heeft zeer zeker commerciële waarde." Hij is verder van mening dat EF baat kan hebben van de koninklijke glans. Zeker als de onderneming zich wil vestigen in landen waar het koningshuis populair is.

Werk
Ondanks alle turbulentie rondom Victoria en Daniel ging het paar gisteren gewoon aan het werk. Samen met de andere leden van het Zweedse koningshuis brachten ze een bezoek aan de stad Örebro. Hier herdachten ze het feit dat exact 200 jaar geleden Jean Baptiste Bernadotte - de voorvader van de huidige koning Karel XVI Gustaaf - door het Zweedse parlement werd gekozen tot troonopvolger. Uiteindelijk besteeg de vroegere veldmaarschalk van Napoleon in 1818 als koning Karel XIV Johan de troon. De feestelijke dag in Örebro betekende overigens ook een mijlpaal voor Daniel die hier zijn debuut maakte als Prins Daniel Westling Bernadotte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden