maandag 2 augustus 2010

Geely nu formeel eigenaar Volvo

LONDEN - Vandaag werden de laatste puntjes op de i gezet inzake de overname van Volvo. Het Zweedse automerk is vanaf nu officieel onderdeel van de Chinese autobouwer Geely.

Li Shufu, de bestuursvoorzitter van Geely, beschreef in Londen de relatie tussen de twee ondernemingen meer als een broederband in plaats van de verhouding tussen een ouder en kind. Hij benadrukte tevens zijn ambitie om de marktleidende positie van Volvo weer terug te winnen. "Dit beroemde Zweedse automerk zal zijn belangrijkste karakteristieken, zoals veiligheid, kwaliteit, milieubewustheid en modern Scandinavisch design, trouwen blijven. Bovendien versterkt het zijn aanwezigheid op de Europese en Noord-Amerikaanse markten, terwijl het zijn positie verstekt in China en op andere groeiende markten", schreef de Chinese preses in een persbericht.

Grootste aankoop
De overeenkomst tussen Geely en Volvo is de grootste aankoop van een buitenlandse autoproducent door een Chinees bedrijf ooit. Geely betaalde vandaag 1,3 miljard dollar aan vorige eigenaar Ford. Het totale prijskaartje bedroeg 1,8 miljard dollar. Volvo is daarmee volledig overgegaan in de handen van Geely. Gedurende een overgangsperiode voorziet de eerdere eigenaar de Zweedse auto nog wel van componenten en zal op een reeks andere gebieden, waaronder informatietechnologie, de Chinezen bijstaan. De nieuwe directeur voor Volvo Personenauto's wordt overigens de Duitser Stefan Jacoby die eerder dezelfde functie bekleedde bij Volkswagen in Noord-Amerika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden