STOCKHOLM - Negen jaar lang al zit de Zweeds-Eritreaanse journalist Dawit Isaak in Eritrea gevangen. Maar een rechtszaak komt er ook niet, zo heeft de belangrijkste presidentiële adviseur van het Afrikaanse land nu laten weten.
"Het was een bewuste beslissing van onze regering om in dit geval geen rechtszaak te starten", legt Yemane Gebreab uit aan de Zweedse krant Aftonbladet tijdens een bezoek aan Stockholm. "Iedereen die is aangeklaagd wegens een misdaad krijgt een rechtszaak in Eritrea. Maar dit is een speciaal geval in verband met de ernst van de misdaad." Volgens de adviseur maakte Dawit Isaak deel uit van een groep die de weg baande voor een Ethiopische invasie van de hoofdstad van Eritrea, een bewering waar het Eritreaanse regime bewijs voor zou hebben. Dat dit bewijs tegen de Zweedse ingezetene niet aan de Zweedse regering wordt getoond, verklaart hij met de uitleg dat Dawit Isaak een Eritreaans staatsburger is en daardoor onder de Eritreaanse wetgeving valt. Gebreab krijgt de vraag gesteld of Dawit Isaak eigenlijk nog leeft. "Van de vragen over Eritrea gaat 90 procent daarover...", antwoordt hij.
Overleg
Medewerkers van de raadgever zeggen dat topambtenaren overleg hebben gevoerd of zullen voeren met het Zweedse Ministerie van Buitenlandse Zaken en verscheidene partijen. Het Ministerie en de Zweedse sociaaldemocraten wilden echter nog niet antwoorden op vragen over de aanwezigheid van de hoge Eritreaanse politicus in Zweden. Buitenlandse Zaken verklaart dat men geen ontmoeting heeft gehad met Gebreab en dat er op dit ogenblik daarvoor ook geen intenties zijn. "Ik wil geen commentaar geven, ik weet namelijk niet hoeveel ik mag zeggen", reageert Ann Linde, secretaris internationale zaken van de sociaaldemocraten. De Zweedse liberaalconservatieven, Moderaterna, geven aan niets over dit geval op partijniveau te weten.
Gefrustreerd
Esayas Isaak, de jongere broer van Dawit, reageert gefrustreerd op de nieuwste ontwikkelingen. "Dit toont maar weer eens aan wat voor nietig en niet serieus regime het is", zegt hij. "Iemand negen jaar lang van zijn vrijheid beroven en vervolgens beweren dat er geen enkele aanleiding is om hem een rechtszaak te gunnen, dat is extreem erg." Desondanks is Esayas Isaak niet verbaasd over de uitspraken van Gebreab. "We weten nu onderhand hoe ze denken en handelen. Eerder hebben we soortgelijke beweringen gehoord, maar bewijs daarvoor is er nooit geleverd. Ze kunnen simpelweg iets uitkramen wat nergens op slaat."
zondag 1 augustus 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten