zaterdag 17 juli 2010

Zweedse artsenbond: "Meer ziekenhuisbedden graag"

GOTENBURG - De belangenvereniging voor Zweedse artsen wil kortere wachttijden in de zorg. "De efficiency is niet genoeg. We hebben meer ziekenhuisbedden nodig."

In vergelijking met andere landen binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) behoort Zweden tot de lidstaten met het laagste aantal bedplaatsen per 1000 inwoners. De verklaring hiervoor is de ontwikkeling van de geneeskunde en de toegenomen effectiviteit. Maar zowel de artsenbond als de gezondheidsraad in Zweden staat nogal kritisch tegenover de gevolgen. "Het was juist het tekort aan ziekenhuisbedden dat een paar weken geleden voor grote problemen zorgde op de acuutafdeling van Sahlgrenska in Gotenburg", aldus Eva Nilsson Bågenholm, voorzitster van de artsenvereniging. "Op maandagochtend na het Midzomerweekend lagen er twaalf ingeschreven patiënten op harde banken. Zij hadden nog steeds geen bed toegewezen gekregen. Dit had ik nog nooit eerder meegemaakt." Het lage aantal bedden in de zorg lijkt een bedreiging te vormen voor de zekerheid van patiënten. Niet zelden moeten mensen met minder dringende aandoeningen urenlang op de spoedafdeling doorbrengen voordat ze worden geholpen. Ook voor inmiddels opgenomen patiënten is het niet vanzelfsprekend dat ze snel aan de beurt zijn voor behandeling. "De risico’s worden groter als patiënten niet op de juiste zorgafdeling belanden. Er kan bijvoorbeeld een symptoom over het hoofd worden zien. Onze opdracht is juist om voor nieuwe patiënten te zorgen. Iedereen heeft recht op een ziekenhuisbed. De hoeveelheid bedden is extreem omlaaggegaan en bovendien zijn alle constant bezet. Toch blijft de vraag naar opnameplaatsen onverminderd groot."

Niet zo gemakkelijk
Maar zorginstellingen zelf menen dat het probleem niet zo gemakkelijk valt op te lossen. "We maken al gebruik van het maximaal aantal ziekenhuisbedden dat we hebben", zegt Lars Ekström, waarnemend directeur van Sahlgrenska ziekenhuis. "De artsenbond voert campagne voor meer bedden. Maar ik vind dit geen relevante actie nu we in een recessie zitten en daar dus geen geld voor is. Een ziekenhuisbed kost immers niet minder dan 1 miljoen kronen (ruim 100.000 euro, red.) per jaar."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden