OSLO - Toen de Noorse spoorwegen NSB twee rolstoelgebruikers weigerden mee te nemen in de trein van Oslo naar Trondheim besloten de mindervaliden de hele afstand van bijna 500 kilometer dan maar zelf te rijden.
Torill Kopperud en Ole-Jørgen Jansen bedienen zich in het dagelijks leven van een elektrische rolstoel. Echter, toen ze zich onlangs op het station van de Noorse hoofdstad meldden om te trein naar Trondheim te nemen, kregen ze van de NSB te horen dat hun voertuigen 34 centimeter te lang waren. Zonder ooit op weg te zijn gekomen was de rit derhalve al ten einde. Maar zo snel liet het tweetal de moed niet zakken. De familie in Trondheim wachtte immers op hun visite. Dus verlieten ze de stad en legden zoefend over Noorse landwegen 'heel gewoon' de bijna 500 kilometer af. Een reis waar ze in totaal negen dagen over deden. "We hebben veel aardige mensen ontmoet en mochten op diverse plaatsen gratis overnachten", vertelt Torill. Beiden zijn afhankelijk van hun rolstoelen en zijn dan ook niet te spreken over hoe de spoorwegmaatschappij hen heeft behandeld. "Maar dat geldt niet alleen voor ons", zegt Ole-Jørgen. "Gehandicapten worden in Noorwegen iedere dag gediscrimineerd. We kunnen niet bij de dokter, het winkelcentrum of bij de politie naar binnen komen. Er wordt heel wat afgepraat over een plan van aanpak en universele bouwontwerpen, maar in de praktijk merken we er maar weinig van."
Veilig
Op haar beurt beweert de NSB dat de regels voor grootte en gewicht worden bepaald door wat veilig is voor de passagiers. Niettemin hoort de Noorse gehandicaptenbond die uitleg hoofdschuddend aan. "De maximale afmetingen die de NSB vandaag de dag voor rolstoelen hanteert, vinden wij veel te laag", vertelt Arne Lein, hoofd van de belangenvereniging. "Dat mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel niet met de trein mogen reizen is uitermate bedroevend." Tot slot, hoe zit het dan met de terugreis? Tja, de NSB wil het duo ook op de terugweg niet meenemen. Maar een vervoersbedrijf heeft Torill en Ole-Jørgen gelukkig een gratis lift naar huis aangeboden.
donderdag 15 juli 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten