dinsdag 27 juli 2010

Onderhandelingen EU-lidmaatschap IJsland van start

BRUSSEL - Vandaag heeft IJsland officieel aan de poort gerammeld van de Europese Unie (EU). Middels onderhandelingen zal blijken of het land tot het verbond kan toetreden.

Namens IJsland was minister Össur Skarphédinsson aanwezig en verwelkomde de opening van de toelatingsgesprekken in zijn speech: "Dit is een historische dag voor zowel IJsland als de Europese Unie nu we van start gaan met de onderhandelingen over het IJslandse lidmaatschap." In zijn toespraak presenteerde Skarphédinsson de positie van IJsland en onderstreepte de lange democratische tradities van het land alsmede de Europese identiteit. Hij benadrukte bovendien op welke gebieden IJsland een belangrijke bijdrage kan leveren - zoals duurzaam gebruik van natuurlijke energiebronnen - en zijn status als land dat in de Noordpoolregio ligt. "De voordelen die ik zie voor IJsland bij toetreding van de Unie zijn heel duidelijk: we zijn op zoek naar het recht om aan te schuiven aan de gezinstafel waar besluiten worden genomen die van invloed zijn op onze toekomst. We zoeken de zekerheid van een sterke, internationale valuta. We zoeken buitenlandse investeringen. We zoeken een omgeving van stabiele, blijvende groei die betrekking heeft op de ontwikkeling van de hoogtechnologische industrieën die al 25 procent bijdragen aan onze export. Niet op de minste plaats zoeken wij de langdurige veiligheid die wij als kleine natie, die nooit een leger heeft gehad en die intentie ook nooit zal hebben, zouden willen vinden door bij een sterke Europese familie te horen."

Nauw overleg
De IJslandse afvaardiging zet haar voorbereidingen voort in nauw overleg met het parlement in Reykjavik (de Althing), belanghebbenden en sociale partners. In november start naar verwachting het doorlichtingsproces. Bij deze procedure wordt een gedetailleerde vergelijking gemaakt tussen de wetgevingen van IJsland en de EU. Zodra deze analyse, die een jaar gaat duren, is afgerond kunnen de eigenlijke onderhandelingen beginnen. Verwacht wordt dat deze nog wel jaren in beslag zullen nemen. Dat het overleg een behoorlijke dobber gaat worden, staat overigens nu al vast. Gedurende de vergadering van vandaag schoof IJsland alvast zijn eerste eis naar voren: Reykjavik heeft geen zin in EU-bemoeienis inzake visserij. Vooral de IJslandse walvisvaart is een heet hangijzer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden