dinsdag 27 juli 2010

Elektriciteit moet leven hartpatiënt verbeteren

STOCKHOLM - Met de plaatsing van een elektrode in het ruggenmerg denken Zweedse artsen een nieuw wapen in handen te hebben in de strijd tegen hartfalen.

Voor die wie lijdt aan hartfalen is het een hele opgave om van bijvoorbeeld de bushalte naar huis toe te komen. De inspanningen zijn enorm en het kan zowel pijn in het hart als in de bloedvaten veroorzaken. "Eerst moet ik op een bank gaan zitten om het bloed goed in mijn benen te laten stromen. Pas dan kan ik twee trappen op, wat erg zwaar is", zegt hartpatiënt Ulf Karlsson uit Grödinge, vlabij Stockholm. Toen onderzoekers van de neurologische afdeling van het Karolinska ziekenhuis bij Stockholm Ulf vroegen of hij als eerste ter wereld wilde zijn om een nieuwe methode te testen, was zijn antwoord direct positief. Door middel van elektriciteit stimuleren de artsen het ruggenmerg, waardoor de stress op het hart vermindert. De elektrode wordt in het ruggenmerg geplaatst, op de juiste sterkte gebracht en gekoppeld aan een elektrische voeding die onderhuids bij het borstbeen zit. Vervolgens kan Ulf de sterkte zelf met een afstandsbediening regelen. Zwakke elektrische signalen worden vanaf het ruggenmerg naar het hart gestuurd waar ze invloed uitoefenen op de impulsen van het zenuwstelsel. Hierdoor wordt voor het hart het werk lichter gemaakt.

Evalueren
Nu krijgen 70 patiënten in andere Europese landen ook een soortgelijke stimulator geplaatst en volgend jaar zullen de onderzoekers het effect ervan gaan evalueren. Indien de proef slaagt, kan de nieuwe methode het bestaan van - alleen al in Zweden - meer dan 200.000 patiënten met hartfalen wellicht verbeteren. De hoop is natuurlijk groot, omdat zowel het onderzoek op proefdieren als operatie van mensen met soortgelijke problemen succesvol was. Maar de onderzoekers zijn er zelf niet eens heel zeker van waarom elektriciteit zou helpen bij hartfalen. "Hoe meer onderzoek we doen naar het mechanisme van ruggenmergstimulatie, des te ingewikkelder lijkt het te zijn", verklaart Bengt Linderoth, professor neurologie van het Karolinska ziekenhuis. Hij is er dankzij de eerdere goede behandelresultaten van patiënten met de vaatziekte angina pectoris van overtuigd dat het goed komt.

Laatste kans
Voor Ulf Karlsson voelt de stimulator als de laatste kans om iets langer te leven. Eerder werd hij getroffen door twee hartinfarcten en heeft diverse bypassoperaties ondergaan. Hij is zich er dus extra van bewust dat het leven aan een zijden draadje hangt. Een volgend hartinfarct kan dodelijk zijn en vanuit dat perspectief vindt hij het dan ook de moeite waard om bij dit nieuwe experiment als proefkonijn te spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden