zondag 20 juni 2010

Toespraak 'burgerjongen' Daniel Westling ontroert velen

STOCKHOLM - Van burgerjongen tot prins, gisteren was dan het eindelijk zover voor Daniel Westling. In een door miljoenen ogen bekeken huwelijksceremonie werden hij en de Zweedse kroonprinses Victoria in het echt verbonden.

Tijdens het uitgebreide banket na de plechtigheden stond de inmiddels tot Hertog van Västergötland gepromoveerde zoon van een gemeente-ambtenaar en een postbode uit Örebro op en begon een toespraak. Een voordracht waarbij menigeen uit ontroering een traantje wegpinkte:

"Kroonprinses Victoria, prinses van Zweden en prinses naar mijn hart. Deze jaren met jou, Victoria, zijn voorbij gevlogen, ze waren de beste van mijn leven. Er waren tijden dat we vanwege de officiële verplichtingen van Victoria van elkaar waren gescheiden. Ze was vaak weg naar verre plaatsen in verre landen. Ik zal nooit vergeten dat ze een paar jaar geleden op een van haar vele reizen vertrok, ditmaal naar China. We zouden elkaar een maandlang niet zien. De avond voor haar vertrek kwam ze thuis van de voorbereidingen die ze voor de reis had moeten treffen. In plaats van een paar uur te slapen, bleef ze de hele nacht op om te schrijven. De volgende ochtend toen ze was vertrokken, vond ik een doos. En in die doos vond ik 30 fantastische brieven, aan mij gericht, één voor iedere dag dat ze weg was. Dat romantische gebaar is typisch iets voor jou, Victoria. Het zegt alles over wat voor liefdevol persoon je bent."

"Er was eens een jonge man... ja, misschien niet zoals de kikker in het begin van het sprookje... zoals in het sprookje van de gebroeders Grimm, maar hij was echt geen prins. De eerste kus veranderde dat echt niet. Zijn gedaanteverwisseling was nooit mogelijk geweest zonder de steun van de goede koning en koningin die het koninkrijk al jarenlang regeerden en die vol waren van wijsheid, ervaring en goedheid. Zij wisten wat het beste was en leidden het jonge paar met zorgzame hand en deelden genereus hun waardevolle ervaring met hen. Ik voel een grote dankbaarheid jegens Uwe Koninklijke Hoogheden, de koning en koningin, voor uw volledige steun en voor de wijze waarop u mij in uw familie heeft verwelkomd."

"Mijn gedachten gaan uiteraard ook uit naar mijn eigen familie, naar mijn vader en moeder, mijn zuster en haar dochters. Moeder en vader, gedurende de tijd dat ik opgroeide, hebben jullie mij altijd ontbaatzuchtige liefde gegeven. Jullie hebben mij geholpen met jullie kennis en mij geholpen om een sterke eigenwaarde op te bouwen. En door gezonde waarderingen zekerheid gegeven die mij door dit leven hebben geleid. Vandaag, toen we door de straten van Stockholm reden, werden we beroerd door een onvoorstelbare blijdschap en warmte, een herinnering die we voor altijd diep in onze harten mee zullen dragen."

"Gedurende de jaren dat Victoria en ik samen zijn, heb ik een grote steun gevoeld van de mensen die we hebben ontmoet. Dit is voor mij enorm belangrijk geweest. Dank u wel. Ik voel een diep respect voor de opgaven die voor mij liggen. Het zal zonder twijfel een grote uitdaging worden. Ik zal mijn uiterste best doen om aan de verwachtingen die aan mij worden gesteld te voldoen. Ik zal mijn uiterste best doen om mijn echtgenote, de kroonprinses van Zweden, te steunen. Lieve Victoria, ik ben trots op wat we samen hebben. Ik ben zo gelukkig om het feit dat ik nu je man mag zijn. Ik zal alles wat ik ooit kan doen om jou gelukkig te houden zoals je vandaag de dag bent. Victoria, het belangrijkste van alles is liefde, ik houd van je..."

1 opmerking:

  1. wat een geweldige toespraak van een overvolle verliefde prins!

    LIEF!!

    BeantwoordenVerwijderen

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden