zaterdag 19 juni 2010

Nederlandse reisorganisatie beboet voor ongeluk Spitsbergen

TROMSØ - Het gerechtshof in het Noorse Tromsø heeft het Nederlandse Oceanwide Expeditions veroordeeld tot een boete van bijna 40.000 euro. Dit vanwege een ongeluk met een cruiseschip op Spitsbergen.

Het ongeval deed zich voor in augustus 2007 in Hornsund, een zeestraat van de Arctische eilandengroep Spitsbergen. Daar voer het Russische cruiseschip Aleksey Maryshev, in dienst van de Vlissingse touroperator, zo dicht langs een afkalvende gletsjer dat grote stukken ijs en water met veel geweld op het dek met Britse toeristen terechtkwamen. Acht reizigers raakten gewond en van hen moesten er zes naar een ziekenhuis op het vasteland van Noorwegen worden gevlogen. In eerste instantie sprak een Noord-Noorse rechtbank Oceanwide Expeditions vrij. Maar in hoger beroep ging de reisorganisatie alsnog voor de bijl.

Russische kapitein
De Russische kapitein van het vaartuig wordt niet veroordeeld, omdat het de Noorse aanklagers het niet is gelukt om hem in de zaak te horen. Volgens het gerechtshof heeft hij echter veel te dicht langs de ongeveer 35-meter hoge ijsmassa gevaren. 'Een schip manoeuvreren langs een gletsjer die afkalft of zodanig manoeuvreren dat deze kan afkalven met als gevolg dat het schip en passagiers worden blootgesteld aan gevaar, behoren, zoals het gerechtshof de regels heeft begrepen, tot de verantwoordelijkheid van de kapitein tijdens de navigatie van het schip', luidt de veroordeling in hoger beroep. Als straf moet Oceanwide Expeditions nu een boete van 300.000 Noorse kronen (ruim 38.000 euro) betalen. Lars Fause, de assisterende sysselmann (gouverneur van Spitsbergen) toont zich opgetogen over het vonnis. "Er is een belangrijke veroordeling uitgekomen die nu als voorbeeld moet dienen voor andere reisorganisaties. Dit is zeer belangrijk voor de sysselmann op Spitsbergen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden