zaterdag 1 mei 2010

Racistisch geweld treft Nederlandse boer in Zweedse Skåne

SJÖBO - Omdat zijn vrouw een plaats in het bestuur van een zuivelcorporatie accepteerde, werd een Nederlandse boer in de Zuid-Zweedse provincie Skåne thuis overvallen en mishandeld.

Even buiten het dorp Sjöbo runnen Florence Kuijer en Willem Been een melkveehouderij. Onlang werd Florence gekozen om plaats te nemen in de leiding van het zuivelbedrijf Skånemejerier te Malmö. Maar blijkbaar was daar niet iedereen van gediend. Eerder deze week belde een anonieme persoon naar de boerderij van het echtpaar en eiste in dreigende taal dat Florence haar plaats in het bestuur zou afstaan. De intimidatie had een racistisch karakter en was duidelijk tegen buitenlanders gericht. Nog dezelfde avond werd Willem na het melken van de koeien door vijf gemaskerde mannen overvallen en mishandeld. De daders dreigden met meer geweld als de post in de leiding van Skånemejerier niet zou worden verlaten. Meteen de dag daarna kondigde Florence met onmiddellijke ingang haar aftreden aan. "Ik brand voor deze baan en voor Skånemejerier", verklaart ze geschokt. "Melk en koeien zijn ons werk en onze hobby, maar nu moet ik denken aan mijn gezin."

Furieus
Anders Olsson, bestuursvoorzitter van Skånemejerier reageert furieus. "Dit is volstrekt onacceptabel en vreselijk voor het gezin. Hier tracht iemand een democratisch genomen besluit onderuit te halen. We bieden het gezin al onze hulp aan zodat ze verder kunnen met hun leven en zich zowel thuis als elders veilig voelen." De politie heeft vooralsnog geen verdachten op het oog. "We hebben de betrokkenen gesproken en de boerderij op sporen afgezocht. Komende week gaan we verder met het onderzoek", zegt politiewoordvoerster Ewa-Gun Westford. De afgelopen jaren zijn heel wat boeren uit Nederland en Denemarken naar Zweden geëmigreerd, maar dergelijke excessen hebben nog niet eerder plaatsgevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden