zondag 30 mei 2010

Kroonprinses Victoria en haar Daniel in ondertrouw

STOCKHOLM - De Zweedse kroonprinses Victoria en haar verloofde Daniel Westling hebben vandaag hun eerste lysning, de vorstelijke ondertrouw, afgelegd.

Op 19 juni stappen Victoria en Daniel in Stockholm in het huwelijksbootje. Maar voordat het zover is gaan de koninklijke tortelduifjes eerst in ondertrouw. In het Zweeds heet dit lysning en bestaat uit drie etappes. Gedurende drie zondagen voor de feitelijke huwelijksceremonie hebben familieleden en naasten van de bruid en bruidegom gelegenheid om in de kerk eventuele bezwaren tegen de echtverbintenis in te brengen. Vandaag vond de eerste plechtigheid plaats in Slottskyrkan, de kerk van het koninklijk paleis te Stockholm. Na afloop ontving het aanstaande bruidspaar uit handen van premier Fredrik Reinfeldt een cadeau van het Zweedse volk: een glasservies bestaande uit 1000 mondgeblazen drinkkelken. Overigens werd tevens bekend gemaakt dat Daniel Westling na de huwelijkse zegening het predicaat prins verwerft. Vanaf die dag dient de burgerjongen van origine officieel aangesproken te worden met 'Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Daniel'.

In zwang
Lysning kwam in Zweden tijdens de dertiende eeuw in zwang en overleefde de zestiende eeuwse reformatie. Pas in 1968 besloot de Riksdag, het Zweedse parlement, om het formeel af te schaffen. Burgers die vandaag de dag tegen een huwelijk (wettelijk ondersteund) bezwaar willen maken, kunnen daarvoor alleen nog terecht bij de Zweedse belastingdienst. Tegenwoordig bestaat lysning als traditie louter nog voor koninklijke trouwerijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Copyright © 2010 DeNoordse.nl. Alle rechten voorbehouden